hobbiból vállalkozás

2018.10.21. 15:30

Bármilyen táskát megalkot a kreatív bátonyi kézműves

Tóthné Sulyok Teréz hasonló viszonyt ápol a táskákkal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. A kisterenyei hobbialkotó kézműves táskák iránti szenvedélye pár éve lángolt fel, s azóta kreativitásának köszönhetően bármilyen formájú, színű, mintázatú és stílusú bugyrot képes különlegessé varázsolni.

Palchuber Kinga

Fotó: Hűvösi Csaba, NMH

Tóthné Sulyok Teréz három éve talált rá igazi szenvedélyére, a kézműves táskák varrására.

– Egy családi kirándulás alkalmával pillantottam meg egy üzletben azt a kézműves szatyrot, amibe első látásra beleszerettem. Ám, amikor megpillantottam az árcédulájára írt borsos összeget, akkor búcsút mondtam a kirakati szépségnek – mesélte a kisterenyei hobbialkotó, aki 1984-ben megszerezte varrónői végzettségét. Teréz a kiruccanás után határozta el, hogy kézügyességét és kreativitását segítségül hívva önmaga alkotja meg álmai táskáját.

– Miután elkészítettem a szatyrot, sokan megdicsérték, s belekezdtem egy nehezebb táska megvarrásába is, amelyet a keresztlányomnak ajándékoztam – mondta. Az alkotó sok ötletet merít az internetes oldalakról, de mindig csak néz, s soha nem koppint más termékeket. Kiemelte: mindig imádott varrni, de soha nem gondolta volna, hogy egyszer a kézműves táskák készítésével fogja kitölteni idejének nagy részét.

Saját vállalkozás

Az alkotó eddig csak hobbiból készített táskákat és szatyrokat ismerőseinek, ám a közelmúltban már engedélyt is szerzett az értékesítésre. A jövőben egy nagyobb vállalkozásba is örömmel belevágna. – Úgy érzem, hogy lenne kereslet a táskákra, ugyanis aki látta már a munkáimat, mindenki elismeréssel szólt róluk. Azonban jól át kell gondolnom még, hogyan kellene ezt felfejleszteni – ismertette. Amennyiben beindulna az üzlet, akkor az alkotó bővítené a kínálatot is: azaz nemcsak táskákat, hanem kötényeket, kesztyűket és különféle lakástextileket is varrna.

– Ez a hobbi már odáig fajult, hogy ha éjszakánként álmatlanság gyötör, akkor képes vagyok fejben összerakni a másnapi munkám tervét. Emellett szinte már beteges, de mindenhol a különféle ruhaanyagokat keresem! A családom is rendre gyűjti a különleges anyagdarabokat és kiegészítőket, mert jól tudják: nekem ez a legnagyobb ajándék! – nevetett a kézműves. Teréz táskái a maga nemében utánozhatatlanok, ugyanis kettő ugyanolyat még kérésre sem készít.

– Nem szabásminta alapján dolgozom, így ha akarnék, akkor sem tudnék egyformán varrni. Ám nem szeretném utánozni magam, így minden táskába egyediséget csempészek – hangsúlyozta az alkotó, aki sokszor alkotás közben talál ki egy-egy különleges megoldást. Teréz eddig egy farmerból készített táskájára a legbüszkébb, amelyet bőrből készült mintákkal díszített. Ezenfelül egy bőrből és szövetből összevarrt, hatalmas utazótáska is dicséri már két kezének ügyességét.

– Szinte rosszul vagyok, ha naponta nem varrok egy kicsit… – mosolygott Teréz.

Kiemelt fotónkon: Különleges darabok kerülnek ki az alkotó kezei közül, egyre többen figyelnek fel a csodálatos portékákra – Fotó: Hüvösi Csaba, NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában