kényelem

2019.05.10. 06:52

Hosszú heteket is várhatunk egy-egy klímaberendezésre

Bár még csak tavasz van, a klímaberendezéseket – a megrendelések nagy száma miatt – már most célszerű beszereltetni. Aki lemarad, könnyen megfőhet a nyári szezonban.

Tóth-Nagy Orsolya

Tanácsos már most megrendelni a klímaberendezés beszerelését

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Megindult a roham az üzletekben a klímákért és a ventilátorokért. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy minél előbb érdemes megrendelni ezek beszerelését, ugyanis később már sokat – szó szerint hónapokat – kell várni, amíg helyére kerül egy-egy ilyen berendezés.

Fontos az energiahatékonyság

Pásztor Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaberendezések vásárlása során nem elhanyagolható annak fogyasztása sem. Minél hatékonyabb ugyanis egy eszköz, annál kevesebb energia szükséges az üzemeltetéséhez. A szakember kiemelte, hogy az olcsóbb légkondicionálók gyakran elavult technológiával működnek. Éppen ezért javasolt a jobb minőségű termék beszerzése, amely nemcsak sokkal korszerűbb, de halk a működése is, így kevésbé zavaró. Ezen túlmenően hosszabb az élettartalma, ráadásul az áramfogyasztása is jóval alacsonyabb, így azt lehet mondani, hogy költséghatékony, amely szintén fontos szempont. Érdemes tehát mindenkinek körültekintően vásárolni és minőségi árut felszereltetni. A szakember egyébként azt is elárulta, hogy nemcsak azért vesznek az emberek klímát, mert hűtenek vele, hanem mert fűtésre is alkalmas lehet, így akár a téli időszakban is hasznát vehetik.

– Fontos a légkondicionáló használata nyáron, hiszen a nagy melegben könnyen átmelegszik a fal és megtartja a meleget – mondta Pásztor Zsolt, a Frigovill2 Kft. ügyvezetője.

Hozzátette: bár sokan vásárolnak ventilátort, az nem sokat ér, hiszen csak a meleg levegőt forgatja át. Egészen más a helyzet, ha klímaberendezésről beszélünk, amelynek népszerűsége egyre inkább növekszik.

– Már beindultak a rendelések. Egy-egy eszközre jelenleg két hetet kell várni – közölte a szakember:

Hozzátette: érdemes jobb minőségű hűtőeszközt beszerezni, amihez már megfizethető áron hozzá is lehet jutni. Célszerű olyan helyre felszereltetni a berendezést, ahol nem az emberre fújja a hideg levegőt, hiszen akkor könnyen meg lehet betegedni. Javasolt az is, hogy a készülék folyamatosan be legyen kapcsolva, ugyanis akkor kevesebbet fogyaszt, és állandó hőmérsékleten tartja a szobát. A klímák használatát nem ajánlják 24–25 Celsius-fok alatt. Pásztor Zsolt hangsúlyozta azt is, hogy a klímákat fontos évente karbantartani és fertőtleníteni.

– Már most ajánlatos megvásárolni a légkondicionálót, hiszen előfordulhat, hogy később a megrendelő akár hónapokat is várhat – mondta Pásztor Zsolt.

Tanácsos már most megrendelni a klímaberendezés beszerelését
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

A szakember kitért arra is, hogy nem mindig a szerelés miatt kell várni, hiszen amikor megkezdődik a szezon, gyorsabban elfogynak a készletek. Előfordulhat, hogy éppen az adott modell nincs raktáron a megnövekedett kereslet miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!