lehetőség

2019.05.08. 11:30

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. nógrádi ügyfelei is visszavásárolhatják otthonaikat

A kormány döntésének köszönhetően kedvezményesen vásárolhatják vissza lakásaikat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. azon ügyfelei, akik korábban az adósságaik miatt veszítették el otthonukat. Nógrádban 1304 ingatlant érint ez a lehetőség.

Lászlók Judit

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 2019. március 31-ig összesen 32 ezer 500 ügyfelét értesítette a rendkívüli kedvezményes, egyszeri lehetőségről. Nógrád megyében 1304 ügyfél jogosult otthona visszavásárlására. A tájékoztató levél személyre szólóan tartalmazza a visszavásárlás feltételeit. A bérlők dönthetnek úgy, hogy vételárkedvezménnyel, egy összegben vagy hosszútávú részletfizetéssel vásárolják meg az ingatlant. A vételár megegyezik a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által az ingatlanért fizetett árral és csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével.

Nógrádból is várják az ügyfeleket

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. telefonos ügyfélszolgálata a 06-1-795-5100 számon elérhető, valamint az [email protected] e-mail-címen is kérhető információ. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. márciustól minden megyeszékhelyen ügyfélszolgálatot működtet, ahol a kiértesített ügyfeleknek tanácsadásban, a szükséges nyilatkozatok kitöltésében és leadásában is segítséget nyújtanak. Nógrád megyei ügyfeleknek a salgótarjáni ügyfélszolgálat nyújt segítséget, az alábbi címen: Salgótarján, Bartók Béla út 10. Telefon: 30/165-4985.

A bérlőknek a megfelelő nyomtatvány aláírásával és visszaküldésével a tájékoztató átvételét követő hatvan napon belül kell nyilatkozniuk.

A részletfizetés határideje nem haladhatja meg a 30 évet.

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – az állam javára bejegyzett jelzálogjog és 5 évig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető.

Budapesten, a főváros agglomerációjában, megyei jogú városban a kedvezmény mértéke 15 százalék, más vidéki városban 25 százalék, egyéb településen 35 százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletfizetés esetén a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ez átlagosan havi 11 ezer 160 forint. A részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A tulajdonszerzéssel felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli visszavásárlás esetén.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. bérlői nyilatkozhatnak úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant, de továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett. A jelenleg fizetett bérleti díj július 1-től a háromszorosára fog növekedni, ha az érintettek nem tesznek semmiféle nyilatkozatot.

Azok azonban, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk megemelkedik.

– Négy évvel ezelőtt adtuk át a lakásunkat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, azóta pedig megközelítőleg 5000 forintot fizetünk havonta bérleti díjként – mondta el lapunknak az egyik nógrádi községben élő férfi. – Tervezzük, hogy visszavásároljuk az ingatlant, erre azonban csak évekkel később lett volna lehetőségünk, mivel két és félmillió forintot kellett volna kifizetnünk egy összegben. A tájékoztató szerint, azonban már 700 ezer forintért visszakaphatjuk a lakásunkat, hogyha ezt egyben kifizetjük. Ehhez egy kisebb hitelt is fel kell vennünk. Ráadásul a kedvezmény miatt öt évig nem adhatjuk el a házat.

A megyében az alábbi településeken található a legtöbb érintett ingatlan

Település

Ingatlanok száma (db)

Salgótarján

260

Bátonyterenye

102

Balassagyarmat

58

Pásztó

50

Endrefalva

40

Nógrádmegyer

33

Szécsény

32

Karancslapujtő

31

Karancsság

30

Karancskeszi

29

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!