Rákóczi Napok

2019.04.21. 07:23

Névadójára is emlékezett a szécsényi iskola

A tavaszi szünet előtti három utolsó tanítási napon rendezi meg a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium a Rákóczi Napokat, amellyel iskolájuk névadója előtt tisztelegnek.

Szenográdi Ferenc

II. Rákóczi mellszobránál elhelyezték a hála virágait

Forrás: N.M.H.

Fotó: Szenográdi Ferenc

Hétfőn 10 órakor az ünnepélyes megnyitón Károsi Csabáné az iskola magyar szakos tanárnője méltatta az intézmény névadójának munkásságát, történelmi jelentőségét. Kitért arra, hogy idén Rákóczi-emlékévet is ünnepelünk. Utalt arra, hogy 1705-ben a szécsényi országgyűlést követően II. Rákóczi Ferenc neve végleg összeforrt Szécsény történetével.

II. Rákóczi mellszobránál elhelyezték a hála virágait
Fotó: Szenográdi Ferenc / N.M.H.

Az intézmény igazgatója, Pancsovai Gergely és a diákszövetség képviselője az épület előtt lévő II. Rákóczi Ferenc mellszobránál elhelyezték a hála virágait. Az iskola Benczúr Gyula Galériájában a szécsényi hosszútávfutó Jusztin Ferenc, sportrelikviáiból nyílt kiállítás. A megnyitón Pancsovai Gergely méltatta a negyvenkétszeres magyar bajnok sportpályafutását. Ezt követően az osztályfőnöki órákon az iskola névadójára emlékeztek, majd játékos programokkal, vetélkedőkkel folytatódott a nap. Kedden sportnap keretében került sor a tanárok–diákok röplabdamérkőzésre. Szerdán, ma, helytörténeti túrán vesznek részt a diákok, amelynek forgatókönyvét és feladatait Pásztor Péter, az iskola igazgatóhelyettese, történelem szakos tanára állította össze.

A túrához helytörténeti és II. Rákóczi Ferenc témával csatlakozott a Kubinyi Ferenc Múzeum és a Nosztalgia Múzeum, valamint a Krúdy Gyula Városi Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!