művészeti fesztivál

2019.04.02. 20:00

Hamarosan kezdődik a Tarjáni Tavasz

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik a Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivált, amelynek idei mottója: Kultkaland. A következő két hónap során számos nívós programmal várják az érdeklődőket.

Lászlók Judit

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

A fesztivált megelőző sajtótájékoztatót kedden tartották meg a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában.

Számos programmal várják az érdeklődőket

A 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivál egyik legnagyobb szabású produkciója lesz a Group’n’Swing előadásában a Gengszterkorzó című koncertshow, április 25-én este, 19 órakor a Zenthe Ferenc Színházban. Számos előadással készül egyébként a Zenthe Ferenc Színház is, többek között május 27-én Arthur Miller Pillantás a hídról című színművével is, amelynek főszerepében a helyi születésű Mikecz Estilla látható. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban olyan kiállítások várják az érdeklődőket, mint az április elejétől már látogatható Bálint Ágnes-emlékkiállítás. A Dornyay Béla Múzeumban pedig megtekinthetőek az állandó kiállítások, illetve a Harc Árán című időszaki kiállítás is. A gyermekek számára is lesz jó néhány szórakoztató program, mint például a Fordulj, Bolha! Óvodások Néptánctalálkozója, április 10-én, 10 órától a József Attila Művelődési Központban.

– A Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál egy nagyon széleskörű összefogás és együttműködés eredménye. Mindegyik intézmény hozzátette a saját ötleteit, javaslatait, programjait és értékeit, amellyel létrejöhetett egy színvonalas, a különböző kulturális eseményeket rendkívüli műfaji változatossággal felvonultató rendezvénysorozat. A mottónk a Kultkaland, mégpedig azért, mert egy kulturális kalandozásra hívunk mindenkit két hónapon keresztül – mondta Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Huszár Máté, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: ez a rendezvény nem csak a helyieknek fontos, hiszen egy kisebb régió központjává emelte már fel Salgótarjánt.

– Ez egy jó hívó szó lehet a Salgótarján, iletve a különböző kulturális programok iránt érdeklődő turistáknak. Az önkormányzat számára fontos, hogy igen színes programokat kínáljon az itt élők számára, ezért is nyújt minden évben támogatást a fesztiválnak hangsúlyozta Huszár Máté.

Tóth Csaba, a Tarjáni Tavasz keretében megrendezendő 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivál igazgatója elmondta, hogy a példaértékű összefogás keretében, idén a korábbiaknál sokkal színesebb programot tudnak kínálni a nemzetközi rendezvényen. Új helyszínként kapcsolódik az egyik eseményhez a Beszterce lakótelep.

A Váci Gyula Alapfokú Művészeti Iskola újoncként csatlakozott a szervezőcsapathoz. Kapi Gyula igazgató elmondta: szeretnék elérni, hogy újra legyen jazz-oktatás Salgótarjánban, azonban ehhez még sok mindenre van szükség. Ám bíznak benne, hogy törekvéseiket siker koronázza.

Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház ügyvezető igazgatója ismertette, hogy a következő két hónapban is számos nagyszerű darab közül választhat majd a közönség, illetve idén is megrendezik a névadó emléknapját.

Részt vesz a művészeti fesztiválon a Balassi Bálint Megyei Könyvtár is.

– A könyvtárosok számára nagyon különleges ez a fesztivál, ezért ennek megfelelően állítottuk össze a programunkat. Az egyik legkiemelkedőbb rendezvényünk a Költészet napjához kapcsolódik majd. – mondta Molnár Éva, a könyvtár igazgatója, majd hozzátette – Mindig nagy érdeklődést mutatok az olyan különlegességek iránt, amelyet ide hozhatunk Salgótarjánba.

Shah Gabriella, a Dornyay Béla Múzeum első embere elmondta: intézményük sem marad ki a rendezvénysorozatból. A múzeum képekkel fog csatlakozni a fesztiválhoz. Hozzátette: A Bányászmúzeum föld alatti része éppen felújítás alatt áll, azonban remélhetőleg már áprilisban megnyithatják, továbbá bíznak abban, hogy hétköznap is megtekinthető lesz a földalatti kiállítás. Andóné Angyal Mária a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője elmondta, hogy elsődleges céljuk a hagyományteremtés.

 

A Tarjáni Tavasz Művészeti Fesztivál április 4-én veszi kezdetét és május 25-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!