rendezvény

2019.04.13. 06:59

Felelevenítik a korabeli ízeket a pásztói Zsigmond-napon

A hagyományokhoz hűen, idén április 27-én is megrendezik a Zsigmond-napot, ahol számos programmal várják a környékbelieket.

T.-N. O.

Korhű jelmezekben

Forrás: N.M.H.

Fotó: Ladóczki Balázs

Ezúttal újdonsággal is készül az önkormányzat képviselő-testülete, ugyanis főzőversenyt hirdettek. A verseny egyik feltétele, hogy a főzött étkeknek honfoglalás kori vagy Árpád kori ételeknek kell lenniük, lehetőleg korabeli módon elkészítve és kimondottan ügyelve a korabeli fűszerek felhasználására.

A vállalkozó szellemű csapatok az ételek elkészítése során fával tüzelhetnek, amelyet az önkormányzat ad ki a részükre a helyszínen. Ezenkívül minden nevező csoport részére biztosítanak a főzéshez sátrat, egy sörpadgarnitúrát, valamint két fő részére korhű jelmezt. Minden mást, mint például a főzéshez szükséges eszközöket, alapanyagokat és fűszereket a versenyzők hozzák, a saját szükségletüknek elképzelésüknek megfelelően.

Korhű jelmezekben
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

A csapatok a főzést már reggel hét órakor megkezdhetik és egészen 13 óráig tevékenykedhetnek. A résztvevők által készített ételeket zsűri értékeli majd, amely során figyelik egyebek mellett a korabeli alapanyagok felhasználását, a korabeli fűszerek alkalmazását, az ételek küllemét és ízét, illetve a korhű tálalási módot is. A legjobbak kupát és oklevelet vihetnek haza, de az önkormányzat felajánl egy vándorserleget is annak reményében, hogy a versenyt az elkövetkező években is megrendezik majd. A rendezvénynek a Romkert ad majd otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!