előadás

2019.03.31. 12:17

Napirenden a sajtó és a megyei napilap

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum keretében hosszú évek óta működik az intézmény baráti köre.

Cs. B.

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hegedűs Márk

A civil szervezet titkára, Fodor Miklós történész, igazgatóhelyettes fiatalember ugyan, a tagság döntő többsége azonban az idősebb nemzedék soraiból kerül ki.

Ezt bizonyították a legutóbbi összejövetelen megjelentek is, akik nagy érdeklődéssel követték azokat a gondolatokat, amelyeket a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője, Varga Ottó prezentációval illusztrált előadás keretében elmondott a nyomtatott sajtó megváltozott szerepéről, várható perspektíváiról, nem utolsósorban az általa vezetett újságban bekövetkezett tartalmi és formai változásokról. Szólt a megyei sajátosságokról, az olvasók igényeihez igazodó törekvésekről, az előfizetőknek és a napi olvasóknak biztosított kedvezményekről, akciókról.

A Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztője, Varga Ottó tartott előadást Fotó: Hegedűs Márk / N.M.H.

A főszerkesztő azon meggyőződésének adott hangot, hogy – bár vitathatatlanul csökkent az érdeklődés itt Nógrádban is a nyomtatott sajtótermékek iránt – az fog történni e téren is, mint a Gutenberg-galaxisnak nevezett könyvkultúra esetében: azaz átrendeződött, de megmaradt a jelentősége az internet és más technikai eszközök elterjedése korában is. Kifejtette: a megyei lap több mint sajtótermék, része a nógrádi identitástudatnak is.

Varga Ottó – kérdésre válaszolva – arról is beszélt, hogy a napilap hogyan tagozódik be a megyei lapok országos hálózatába, milyen előnyökkel jár néhány oldal úgymond központi szerkesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!