nyitott bíróság

2019.02.09. 15:30

Kamaszokkal telt meg a balassagyarmati tárgyalóterem

Emberölés, kábítószerrel való visszaélés, kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény, és még hosszan sorolhatnánk mindazokat a bűneseteket, amelyek ügyében naponta döntést kell hozniuk a törvényszékek munkatársainak. Vajon van-e helye egy ilyen ügy tárgyalásán egy középiskolás diáknak? A válasz természetesen igen, persze csak akkor, ha mindez egy alaposan átgondolt, szervezett formában történik.

Sziládi Krisztina

Gondatlanságból elkövetett emberölés tárgyalása is a széles nyilvánosság előtt zajlott, Illusztrációs fotó

Az Országos Bírósági Hivatal 2012 őszén hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Ennek keretében a bíróságok előadásokat tartanak középiskolások számára annak érdekében, hogy szélesítsék a tizenévesek jogi ismereteit és elősegítsék az igazságügyi pályaorientációt. A program emellett kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, a fiatalkorúak elkövetővé, illetőleg áldozattá válásának megelőzésére is.

Valódi tárgyalások, mesés perek

A Nyitott Bíróságok Program több választható modult is tartalmaz. Számos lehetőség közül lehet választani.

Előadás: az érdeklődők az őket érintő kérdésekről, azok jogi vonatkozásairól előadásokat hallgathatnak meg.

Tárgyaláshallgatás: lehetőség van a nyilvános tárgyalásokon részvételre, amit – a bírósági jogalkalmazás jobb megértése érdekében – előkészítő, illetve feldolgozó óra egészíthet ki.

Bíróságlátogatás: a bíróság épületének meglátogatása során az igazságszolgáltatási tevékenység bemutatása.

Perszimuláció: a rendkívül kedvelt perszimuláció egy fiktív eset, mese vagy irodalmi mű tárgyalási keretben történő feldolgozását tartalmazza.

Börtönlátogatás: több törvényszék együttműködve a büntetés-végrehajtási szervekkel a programon keresztül is lehetővé teszi azok meglátogatását.

A kezdeményezést a középiskolák is szívesen fogadták, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a felnőtté váló fiatalok jogkövető állampolgárokként éljenek, tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel. Az országosan elérhető program évente több tízezer érdeklődőt vonz.

Az előadások nagy hangsúlyt fektetnek az alapvető jogi ismeretek megszerzésére, arra, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelő módon hívják fel a figyelmet a fiatalkori bűnözésre, az áldozattá válás kérdéseire, a kábítószerek, az internet és ezáltal a közösségi oldalak veszélyeire. A programok szervezését koordinátorok és kapcsolattartók segítik.

A Balassagyarmati Törvényszék elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, és azóta is évente néhány alkalommal kitárja kapuit a városban tanuló középiskolások előtt, hogy a bírósági munkáról, az igazságszolgáltatás rendszeréről, általános jogi ismeretekről, a büntetőjogi és szabálysértési felelősségről minél változatosabb képet kaphassanak a fiatalok. A kezdetek óta mintegy 3000 tanulót vontak be a helyi programba. Az előadások egy kisebb részét az iskolákban tartják, többségük azonban a bírósági épületben zajlik. Ez utóbbi esetben lehetőség nyílik arra is, hogy a diákok körbejárják az épületet, a tárgyalótermeket, megismerkedjenek azok történetével és művészeti értékeivel.

Legutóbb összesen 70 középiskolás diáknak és 3 középiskolai tanárnak nyílt lehetőség a Nyitott Bíróság Program keretében arra, hogy részt vegyenek a Balassagyarmati Törvényszéken egy büntetőügy tárgyalásán. Az itt megjelenő tanulók a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumból és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Mikszáth Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájából érkeztek.

Dr. Lajkó Péter törvényszéki bíró, a program balassagyarmati koordinátora pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről.

Gondatlanságból elkövetett emberölés tárgyalása is a széles nyilvánosság előtt zajlott, Illusztrációs fotó

– A diákok által megtekintett tárgyalás gondatlanságból elkövetett emberölés, kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt van folyamatban a törvényszéken, a konkrét tárgyalási napon a diákok tanúk kihallgatásán és szakértők meghallgatásán vettek részt – mondta dr. Lajkó Péter.

A program koordinátori feladatát is ellátó törvényszéki bíró hozzátette, hogy a tanulók a tárgyalás elnapolását követően feltehették kérdéseiket, illetve a tárgyaláson látottakat megbeszélhették az ügyet tárgyaló bíróval is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!