talált tárgyak

2019.01.30. 07:00

Nógrádban a hivatalokban landol az elvesztett holmi

Nógrád megyében már keresve sem találnánk külön erre szakosodott osztályt, de ez nem jelenti azt, hogy a becsületes megtaláló ne tudná hol leadni a mások által elhagyott holmit. A polgármesteri hivatalok fogadják és őrzik a talált tárgyakat, legyen szó laptopról vagy bevásárlókocsiról.

Lászlók Judit

Irat- és pénztárcák mellett táskák is várnak jogos tulajdonosukra Salgótarjánban

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hegedűs Márk

Szerencsére még mindig elmondhatjuk, hogy az emberek jelentős része becsületes: nagy értékű talált tárgyat – például telefont, laptopot, ékszert, készpénzt és irattárcát – is viszonylag gyakran adnak le a polgármesteri hivatalokban, de szép számú az értéktelenebb tárgy is. Az sem ritka, hogy a megtaláló felkeresi a jogos tulajdonost.

Kifizetődő a becsületesség

A törvényi elvárás az, hogy a talált tárgyat a megtalálástól számított nyolc napon belül a megtaláló visszaadja a tulajdonosnak, vagy annak, aki igazolni tudja, hogy azt jogosult átvenni, esetleg a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek. A talált tárgy tulajdonjogát a megtaláló automatikusan nem szerezheti meg, ha nem követi a jogszabály előírásait, akkor azzal akár bűncselekményt vagy szabálysértést is elkövethet. A talált holmik a tulajdonjog megszerzése szempontjából – főleg a megtalálás helye szerint – két csoportra oszthatók: az utcán talált tárgyak, amelyek tulajdonjogára a megtaláló igényt tarthat, a közforgalom számára nyitva álló helyszínen – például hivatalban, üzletben, intézményben – talált dolgokra viszont nem.

– Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál nincs talált tárgyak osztálya, ilyen esetekben a jegyző helyett és nevében eljáró szervezeti egység a városüzemeltetési iroda. Általános szabályként a talált eszközök átvételére és az azzal való további rendelkezésre a települési jegyző a jogosult. Más a helyzet, ha olyan helyen találnak valamit, ami a közforgalom számára nyitva áll, vagyis olyan területen, ahol sokan megfordulnak. Az itt talált dolgot azonnal át kell adni a hely üzemeltetőjének. Ezt követően már az üzemeltető kötelessége, hogy a talált tárgyat a jogos tulajdonos részére kiadja – ha az ismert vagy ismertté válik –, illetve három hónapig megőrizze. Ha a talált eszköz megőrzésére nincs lehetőség, akkor azt szintén a jegyzőhöz kell eljuttatni – mondta el lapunknak Szatmáry Zsolt, a salgótarjáni városüzemeltetés irodavezetője.

Hozzátette: előfordult már, hogy egy vadonatúj kerékpárt vittek be a hivatalba, ami egy bokorból került elő és érdekes módon senkinek sem hiányzott. Mivel a rendőrségen nem jelentették be a bicikli eltűnését, a megtaláló megkaphatta a kétkerekűt. Aztán találtak már utazótáskát, amelyet egy tanuló hagyott el, s annak ellenére, hogy nem kereste senki, sikerült megtalálni a tulajdonost. Ám szolgáltattak már be olyan táskát is, amit bolti lopásokhoz használnak az elkövetők, de a rendőrség nem tartott rá igényt, mert nem tudták konkrét bűncselekményhez kapcsolni. Ugyanez volt a helyzet egy pillangókéssel is, amit egy becsületes megtaláló szolgáltatott be, egy pár bőrkesztyű társaságában.

Irat- és pénztárcák mellett táskák is várnak jogos tulajdonosukra Salgótarjánban
Fotó: Hegedűs Márk / Nógrád Megyei Hírlap

A balassagyarmati polgármesteri hivatalban sincs külön osztály a talált tárgyaknak, azonban nyilvántartást természetesen vezetnek a bevitt holmikról. Ezt az önkormányzati humánszolgáltatási és igazgatási osztály kezeli.

– A lakosságon kívül leggyakrabban a Balassagyarmati Rendőrkapitányságról és az egyik nagyáruházból hoznak be elvesztett tárgyakat. Többnyire apróbb értéktárgyak kerülnek hozzánk, például kulcs, pénztárca, igazolvány vagy mobiltelefon. Néha azonban egy-egy kerékpár és táska is színesíti a leadott tárgyak sorát. Érdekességként egy bevásárlókocsit említhetünk, amit sajnos nem sikerült beazonosítani, így nem tudtuk visszajuttatni a jogos tulajdonosának – mondta el lapunknak Vida Tibor, a humánszolgáltatási és igazgatási osztály szervezési csoportvezetője.

Szécsényben és Pásztón is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ottani polgármesteri hivatalokban sem működik ilyen jellegű osztály, azonban a portán leadhatók a talált tárgyak. Mindkét városban igyekszenek ezeket visszajuttatni a tulajdonosnak, de ha ez mégsem sikerül, akkor náluk is megőrzik az elvesztett holmit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!