Eltűntek

2019.01.24. 17:30

A Cserhát Különleges Mentőcsoport bázisán hozták létre az új mentésirányítási központot

Mentésirányítási központ létesült Balassagyarmaton, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület bázisán.

N. J. Á.

Juhász Zoltán egyesületi elnök

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Fotós: Torjay Attila

Ide fut be az első segélykérés, ha valaki eltűnik – bárhol az országban.

A Cserhát Mentőkutyás Egyesület 2010 júliusában alakult, közhasznú szervezetként. Az egyesület tagjainak célja elsősorban az eltűnt személyek felkutatása, amihez mentőkutyákat is képeznek.

Az elmúlt közel egy évtized alatt számtalan helyen jártak már az országban, számos riasztás alkalmával vonultak ki a helyszínre Baranya megyétől egészen a Nyírségig. Ez a kitartó, önkéntes munka szokatlan eredményt hozott.

– Mi voltunk az első mentőkutyás szervezet az országban, akikkel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) együttműködést kötött – mondta Juhász Zoltán egyesületi elnök.

Juhász Zoltán egyesületi elnök
Fotó: Fotós: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Hozzátette: kapcsolatban állnak a katasztrófavédelemmel is, de az ORFK azóta sem kötött megállapodást külön szervezettel, csak az őket tömörítő Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségével. Az ernyőszervezet 15 tagszervezetből tevődik össze országosan, ennek egyike a balassagyarmati egyesület. Ezen a szövetségen belül jött létre az új mentésirányítási központ, amelynek székhelye Balassagyarmaton lett kialakítva. A hívások elsőként ide futnak be.

– Ha bárhol az országban eltűnik egy ember, és ez az értesítés befut az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, akkor ők közvetlenül ide telefonálnak, mi pedig innen koordináljuk és vezényeljük le a mentési feladatokat. Elég sok riasztás van az országban, ezeknél vagy a helyi csapatokat értesítjük a központon keresztül, vagy mi magunk vonulunk ki a helyszínre – fejtette ki Juhász Zoltán.

Nógrád megyében utoljára tavaly ősszel volt 3–4 komoly riasztás, a 2019-es év eddig nyugodtan telt. Ám maga a tudat, hogy a segítség közel van a szükség idején, sok lakost megnyugvással tölthet el megyeszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!