Függőség

2018.12.21. 07:09

Ártalmatlannak tűnő szokásaink káros hatásai, azaz függőséget okozhat az orrcsepp

Beköszöntött a hideg, megint tél, és újra támadnak a különböző, az időszakra jellemző betegségek. Most van a szezonja a különböző orrfolyással együtt járó megbetegedéseknek. Mindenki más módszerekkel próbálja kigyógyítani magát a különféle nyavalyákból, lehetőleg minél gyorsabban. Sokszor az orvos is a beteg azonnali igényeit igyekszik kielégíteni, esetleg meggyőződése ellenére is próbál a beteg kedvére tenni.

Sziládi Krisztina

Az orrspray használata függőséget is okozhat, a nyálkahártya megvastagodása miatt pedig műteni is kell néha

Forrás: Shutterstock

Az úgynevezett lohasztó orrcseppek hasznos készítmények, azonban óvatosan kell bánni velük, mivel tartós használatuk esetén nem kívánt mellékhatásokkal is találkozhatunk. Ezek közül az egyik legsúlyosabb függőség, amikor a beteg már kizárólag csak orrcsepp használata után tud levegőt venni. De eljöhet az az idő is, amikor már azután sem.

Az orrspray használata függőséget is okozhat, a nyálkahártya megvastagodása miatt pedig műteni is kell néha
Fotó: Shutterstock

– Ha valakinek orrdugulásos panaszai vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz – javasolja dr. Lendvai László, a dr. Kenessey Albert Kórház füll-orr-gégész főorvosa. Nem mindegy ugyanis, hogy mi okozza ezt a tünetet. Veszélyes lehet, ha valaki önkényesen használja a különböző orrcseppeket és spray-ket, mivel ezek krónikus orrnyálkahártya-ártalmakat okozhatnak. A folyamatos orrcsepphasználat ártalmas lehet a csillószőrökre, melyek az orr tisztulásáért felelősek, és ez további dugulásokhoz vezet. Mindenképpen javasolt, hogy lássa fül-orr-gégész a problémát, mert esetleg egy olyan elváltozás van az orrban, ami valamilyen más módon gyógyítható. Elképzelhető, hogy egy orrsövényferdülés áll a háttérben, vagy egy orrpolip, ami műtéttel korrigálható. Lehet allergia, ez megint más jellegű gyógymódot kíván. Ezek a leggyakrabban előforduló okai az orrdugulásnak, de nagyon ritka esetben valamilyen daganatos megbetegedés is állhat a háttérben.

A túlzott orrcsepphasználat egyfajta függőséget alakít ki, mert az orrnyálkahártya kóros duzzanatát okozza – folytatja a szakember. – Egy idő után ezt már nem tudja lelohasztani az orrcsepp sem, a beteg folyamatosan dugultnak érzi az orrát.

Nem egyszer kellett már úgynevezett orrkagyló-kisebbítő műtétet végeznünk a tűrhetetlenül megromlott orrlégzés miatt.

Szedlákné dr. Csábi Ilona, a balassagyarmati Winkler Lajos gyógyszertár gyógyszerésze kiemelte, hogy minden orrdugulás elleni készítményen olvasható, hogy a szer huzamos ideig történő használata milyen mellékhatásokkal jár.

Elmondása szerint intézményükben nem tapasztalták az elmúlt években, hogy az ilyen jellegű szerek iránti kereslet megugrott volna.

Nincsenek visszatérő vevőik sem, akik rendszeresen vásárolnák a függést is előidézni képes orrcseppeket. Örömét fejezte ki, hogy a jóval kíméletesebbnek számító tengervizes orrspray-k használata viszont nőtt. Ez utóbbi készítményeket kollégáival ők is szokták javasolni a betegeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!