Advent

2018.12.16. 07:02

A balassagyarmati elítéltek is adományoztak, még zenés darabbal is készültek

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjai adományozással egybekötött zenés darabot mutattak be a zeneiskolában Az irgalmas szamaritánus címmel. Az előadást a börtönkápolna egyik freskója ihlette.

Sziládi Krisztina

Az irgalmas szamaritánus címmel mutattak be zenei betétekkel színesített előadást a fogvatartottak a balassagyarmati zeneiskolában

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Az irgalmas szamaritánus bibliai történetéhez hasonlóan a börtönkápolna valamennyi freskója témájában a bűnhöz és a megbocsátáshoz kapcsolódik. Az eredeti darab 2010-ben született Fellegi Ádám zongoraművész segítségével, aki az elítéltek által megírt szöveget zenésítette meg. Az adventi időszakban különösen aktuális darabot elevenítették fel, ez adott keretet az adományozási akciónak.

Elítéltek gyűjtése

Az elítéltek önkéntesen, a saját munkadíjukból takarítottak meg százezer forintot, amit a Dr. Kenessey Albert Kórház Egészséges Palócországért ­Alapítványa javára ajánlottak fel, ­ezzel a pénzadománnyal ­segítve az intézmény működését. A gyűjtési akció nem ismeretlen a fogvatartottak ­számára, hiszen az elítéltek részéről minden évben történik két-három adományozás. Több alkalommal segítettek már a Reménysugár Gyermekotthonnak és a kórháznak is, ahol a pénzadományokon túl a gyermekosztály kifestését is szívesen vállalták.

Dr. Budai István, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön intézetparancsnoka ­elmondta, hogy az egész éves munkájuk során igyekeznek érzékenyítő tevékenységet végezni az elítéltek körében, ráébreszteni őket arra, hogy bűncselekményükkel milyen kárt okoztak a sértettnek, a sértett közösségnek, illetve saját családtagjaiknak. A fogva tartás kezdetén még ritka az, hogy valaki bánja a cselekedetét, esetleg szeretne valamit helyrehozni. Ahogy telik az idő, egyre gyakrabban felmerül a fogvatartottak körében, hogy mit tudnának segíteni, mivel tudnák enyhíteni, kicsit jobbá tenni az elkövetett bűncselekményt.

Dr. Szabó Géza kórházigazgató kiemelte, hogy nem az összeg nagysága a fontos, hanem a mögötte meghúzódó nemes szándék. Az adományból egy apró, de nagyon fontos eszközt fognak vásárolni, mely az agyérbetegeken segíthet. Egy hirtelen agyérelzáródás esetén ezzel az eszközzel az osztályra bekerülőknek a vérében lévő oxigén és szén-dioxid-szintet tudják majd mérni. Így perceken belül a nekik valóban megfelelő segítséget kaphatják majd. A fogvatartottaknak azt kívánta, mindig büszkén gondoljanak arra, hogy több éven át nagy bajba került embereknek a legkritikusabb perceiben fognak tudni segíteni a felajánlásuknak köszönhetően.

Az irgalmas szamaritánus címmel mutattak be zenei betétekkel színesített előadást a fogvatartottak a balassagyarmati zeneiskolában
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Csábi István, a ­zeneiskola igazgatója kifejtette, az este különleges élményt nyújtott mind a színpadon szereplők, mind pedig a nézőtéren ülők számára. A zeneiskola évek óta jó kapcsolatot ápol a börtönnel, az elítéltek több ízben segítettek különböző munkálatok elvégzésénél. A nemrég átadott Réti Zoltán Kamaraterem kifestésében és a dobogó elkészítésében is nagy segítséget nyújtottak az intézménynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!