Színház

2018.10.01. 11:19

Hétfőn igazi ördögi darabot állítanak színre Tarjánban: címszerepben Mészáros Máté

A Zenthe Ferenc Színház társulatában elsőként fellépő művészeket bemutató – 2012-ben indított Névsorolvasás című – sorozatunk újabb vendége Mészáros Máté. A Jászai Mari-díjas színművész Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékának címszerepét alakítja az október elsejei premieren.

Csongrády Béla

A Zenthe színpada nem ismeretlen számára, hiszen az egri színház tagjaként gyakran vendégszerepelt itt. Sőt, Az ördögben is játszó, a helyi közönség által már jól ismert és szeretett Bozó Andrea, – aki szintén Jászai Mari-díjas – a Heves megyei évek során is kollégája volt.

Egy különleges Mefisztó-történet

Molnár Ferencet Az ördög megírására egy Faust-előadás ihlette. Az ősbemutatóra 1907-ben került sor a Vígszínházban a korszak olyan kiváló színművészeinek közreműködésével mint Hegedűs Gyula, Fenyvessi Emil és Varsányi Ida. A rendezést a szerző vállalta magára. E vígjátékból – Molnár más műveihez hasonlóan – gyakran játszott darab lett. Több nyelvre is lefordították, s már 1908-ban, a New York-i premierelőadás évében film is készült belőle.

Mészáros Máté 1975-ben született Székesfehérvárott. Kamaszkorában rockzenekarban énekelt, illetve szájharmonikázott. Középiskolai tanulmányait Pécsett végezte 1990 és ’95 között. Az érettségi után egy ottani cédéboltban dolgozott, majd sikertelenül felvételizett a tudományegyetemre. Felvették viszont Budapesten az Új Színház stúdiójába, ahol három évig tanult és kisebb szerepeket játszott is.

Harmadik kísérletre sikerült a Színház- és Filmművészeti Egyetemre bejutnia. Máté Gábor és Horvai István osztályába járt és – mint mondta – mindkét, egymással szoros kapcsolatban dolgozó osztályfőnökétől nagyon sokat tanult. Előbbi – már csak életkora miatt is – lendületesebb, dinamikusabb volt, a néhai Horvai István viszont több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezett. 2003-ban tizenhárom társával – mások mellett itt és most Az ördögben is játszó Fenyő Ivánnal, valamint Jordán Adéllal, Kovács Patríciával – együtt kapott diplomát. Már-már legendás osztályként tartják számon azóta is őket, annál is inkább mert AlkalMáté Trupp címmel minden nyáron bemutatnak valamelyikükről egy önéletrajzi ihletésű darabot. Az ő pályájáról 2011-ben készült – közös munkával, sok improvizációval kimunkált – előadás. E sorozat a Zsámbéki Színházi Bázison kezdődött, egy ideje a budai Jurányi Inkubátorház a színhelye az előadásoknak.

Mészáros Máté 2002-től – amikor gyakorlatát töltötte Egerben – 2010-ig a Gárdonyi Géza Színház tagja volt és e szűk évtized során nem kevesebb mint negyven szerepet játszott el. A sok produkcióból különösen szívesen emlékszik a Hallelujára, a Csörgess megre és a Párnaemberre. Több darabban együtt szerepelt a szintén színművész húgával, Mészáros Sárával és aktív tagja volt a Hegedűs Az Áruló nevű színész­zenekarnak.

Fenyõ Iván (b) János és Bozó Andrea (j) Jolán szerepében, MTI Fotó: Komka Péter

2010-ben került a Vígszínházba, ahol öt évet töltött el. Ehhez a társulathoz is számos sikeres előadás emléke köti. Így többek között a Gothár Péter rendezte C. Goldoni-darab, a Két úr szolgája, a Bodó Viktor által rendezett K. Weill-B. Brecht Koldusopera és a T. M. Plautus A hetvenkedő katona című, Krisztus előtti 3. századból való római vígjátéka. Mészáros Máté 2015-ben szellemi szabadfoglalkozású – köznapi nyelven szabadúszó – színész lett. Jónak tartja az önállóságot, amely biztosítja, hogy saját döntésétől függ egy-egy vállalás. Ugyanakkor a társulathoz való tartozás kiszámíthatóbb, értelemszerűen stabilabb megélhetést biztosít. 2017-ben az Orlai Produkciós Irodához szerződött, amely mintegy átmenetet jelent a társulati tagság és a szabadúszó lét között, minthogy évi két fellépést biztosít.

Mészáros Mátét a Zenthe Ferenc Színház már a korábbiakban is szerette volna egy-egy előadásának szereplői között tudni, de eleddig nem sikerült megállapodniuk. Susán Ferenc produkciós vezető, rendező azonban kitartónak bizonyult, s a vendég – némi gondolkodás után – végül is igent mondott Az ördög címszerepére. Döntésében nem kis szerepet játszott a szerző, Molnár Ferenc személye, aki közismerten a színműírás mestere, a magyar drámairodalom immár klasszikus képviselője.

– Ebben az eredetileg háromfelvonásos – de Bakos-Kiss Gábor rendező és Deés Enikő dramaturg által a színház kérésére két részre osztott – darabban is benne foglaltatik minden olyan elem – a történet fordulatossága, a szép, csípős humorral is fűszerezett stílusban megfogalmazott megszívlelendő erkölcsi tanulságok sora – amiért érdemes színre vinni, amiért jó játszani benne és nem utolsósorban amiért érdemes megnézni – hangsúlyozta Mészáros Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!