Kirándulás

2018.10.25. 06:52

Fülek nevezetességeivel ismerkedtek a pásztói diákok

A Zsigmond Király Általános Iskola hetedik osztályos tanulói négynapos úton vettek részt Szlovákiában, a Felvidéken.

S. Cs. E.

Gyönyörű helyeken jártak a gyerekek, szép élményekkel gazdagodtak

Ennek fő célja az volt, hogy tanulóik megismerkedjenek a magyar történelem kiemelkedő alakjaival, szabadsághőseink életével, rajtuk keresztül kulturális örökségünkkel, s ezáltal formálják nemzettudatukat.

Gyönyörű helyeken jártak a gyerekek, szép élményekkel gazdagodtak

Lenkey-Simon Mária szervező lapunknak elmondta:

– Előkészítő óra keretében készültünk az útra, amely során projekt módszerrel dolgoztuk fel a Rákóczi-szabadságharc és a Thököly-felkelés eseményeit, amelyről diákjaink történelmi időszalagot készítettek. A nevezetes helyszínek bemutatását az Andrássy család, valamint II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre életéhez kapcsolódó helyszínekhez kapcsoltuk. A gyerekek utazásunk helyszíneiről plakátokat, ppt-bemutatókat készítettek, amelyet az értékelő óra keretében kiegészítettünk a kirándulás során készített fényképekkel. A fakultatívan vállalt előkészítő órán a gyerekek megismerték a Kárpát-medencei magyarság elhelyezkedését, néprajzi jellegzetességeit. Foglalkoztunk a felvidéki magyarság jelenlegi helyzetével, a magyar nyelv állapotával. A foglalkozáson levetítettük a gyerekek által készített ppt-bemutatót, amelyben megismerhettünk híres szlovákiai magyar sportolókat, politikusokat, tudósokat. Tanulmányi kirándulásunkat Pásztóról 43 diákkal és 4 pedagógussal kezdtük. Utunk során felkerestük a Rozsnyó közeli Bátka magyar iskoláját, ahol a helyi diákokkal iskolánkról és településeinkről beszélgettünk, felidéztük a környék híres szülötteit (Pósa Lajos és Tompa Mihály költők), valamint beszéltünk az utunk során meglátogatandó helyszínekről is – közölte a szervező.

A program végén kiscsoportos munkában dolgozták fel a tanulmányi kirándulás tapasztalatait, élményeit, az újonnan szerzett ismereteket. Számítógépes bemutatókat, fotómontázsokat, plakátokat készítettek, kiállítást rendeztek az iskola közössége számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!