Szent Mihály-napi búcsú

2018.10.01. 13:53

A tradiciókra építi a jövőt Nemti (fotók)

Hosszú évtizedek óta őrzik kulturális és természeti örökségeiket a nemtiek. Leánykő és a helyi népviselet nem véletlenül tartozik a nógrádikumok sorába, ezek összekötik a közösséget. Jövőt építenének a tradíciókra.

A kis nógrádi településen számos formában őrzik szűkebb hazánk hagyományait. Értékeik közül az utóbbi években kettő nógrádikum címben részesült. Először 2016-ban a község közelében található Leánykő és a hozzáfűződő monda kapta meg az elismerést, amelyet a barátságos falu idősebbjei szívesen mesélnek el a környékre látogató idegenek számára. Ezt követően 2017 óta a nemti palóc népviselet is részét képzi a megyei értéktárnak.

Helyi családoké is a kemence

Amint azt Feketéné Danyi Andrea, a település alpolgármestere a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére elmondta, a helyi értékteremtő program részeként a település közmunkaprogram lehetőségeit kihasználva építették meg a tájház mellett a kültéri kemencét, ezáltal a szabadidős programok kapcsolódhatnak a hagyományokhoz is. Az alpolgármester úgy fogalmazott: a tervek megálmodásánál és kivitelezésénél az volt a legfontosabb cél, hogy a közösség számára olyan értéket teremtsenek, ami összetartó erővel bír a településen élők számára. Kiemelte, hogy nem csak a helyi rendezvények számára kívánnak a sütödével helyszínt biztosítani, hanem az ott élő családok számára is, majd hozzátette ezzel is a helyiek közötti kötelékeket próbálják erősíteni.

A település színes látványvilága a művészeket is gyakran megihleti, így például a Bátonyterenyei Tükörkép nevű, az interneten szerveződött csoportot is, amely tagjainak a tavasszal indult Nemti csodái elnevezésű túrán készült fotóiból a település tájházában nyílt kiállítás. A fotósok Nemti mindennapjait örökítették meg, így a vidék szépségein túl a népviseletet büszkén hordó nőket is.

Matesán Péterné, aki a napokban tartott Szent Mihály- napi búcsún a település néphagyományainak ápolása és továbbadása érdekében végzett munkájáért díszoklevelet vehetett át, lapunknak elmondta: a falu népviseletével már a régi idők hagyományőrző csoportjai révén megismerkedett, de igazán közel a szívéhez csak a 90-es években került, amikor egy rendezvény alkalmával felkérték, hogy öltözzön ő is népviseletbe.

– Akkor még népviseletes ruhám sem volt saját. Azóta persze ez megváltozott, most már akár három ruhát is kölcsön tudok adni. Ezeknek a javítása, rendbetétele nagyon sok munkát jelent és sok időt vesz igénybe, hiszen nem egy ruhadarab még a dédnagymamámé volt, több mint százéves. Néha elgondolkodom rajta, hogy tulajdonképpen miért is csinálom, de amikor látom, hogy milyen szépek bennük a többiek, akkor nagy boldogsággal tölt el – mondta Ma­tesán Péterné.

 

Hozzátette: a fiatalok számára nem könnyű feladat az ilyen fajta hagyományok őrzése. A tanulás miatt messze kerülnek az otthonuktól, a rendezvényekre pedig nem is tudnak hazalátogatni.

A hétszáz fős település nem csak a hagyományainak őrzésével, hanem a közösségformáló és a lakosok összefogását elősegítő rendezvényekkel is példát kíván mutatni. A közös programok helyszíne a búcsún átadott kemence és környéke lesz majd.

(Borítóképünkön: Közösségi kemencét avatott a faluközösség a Szent Mihály-napi búcsún a nemti tájház mögötti területen, Fotó: Bakos László)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!