Szécsény

2018.09.06. 09:26

Tudta, hogy Nógrád megyének is van egy ferde tornya?

Szécsény jelképe a település központjában lévő észak-nyugat irányba negyven centiméterrel megdőlt Tűztorony.

Sz. F.

Egykor tűzfigyelő szolgálat is működött itt, Fotó: Hüvösi Csaba

(Hazánkban az egyedüli ferde torony, ezen kívül még Sopronban van tűztorony.) A pestis megszűnésekor 1718-ban fából készült egy harangláb. Szilárd anyagból 1820-ban kétszintes épületet emeltek a helyére. Később 1893-ban még egy szinttel megemelték, hogy a tűzőrség számára használható legyen.

A tornyot az első világháború miatt 1929-ben emelték meg. A létesítményben hosszú évtizedeken át tűzfigyelő szolgálat működött. Az északi falán az első világháború hősi halottainak emléktábláján, a háború 134 szécsényi áldozatának a neve olvasható.

Egykor tűzfigyelő szolgálat is működött itt, Fotó: Hüvösi Csaba

Az épületben korábban működött órásműhely, rádió amatőr állomás. Hosszabb ideig zárva volt. A toronyban 2003-tól tűzvédelmi és tűzoltás-történeti kiállítás látható, amelyet napjainkban a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. működtet. Percze Zoltánné, aki a toronyban fogadja a vendégeket, elmondta, hogy a turisták körében népszerű a torony. Egyszerre tíz embert engednek fel. A felső szintről szép panoráma tárul eléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!