Nool.hu videó

2023.05.17. 19:52

Özönvíz Nógrádban: óriási a gond ezeken a helyeken! (videó)

Több bejelentés is érkezett a katasztrófavédelemhez szerda délután. A sok eső ugyanis több községben okozott problémát.

Nagy Orsolya

Nógrádsipeken a lakóházak udvarát is elöntötte a víz

Forrás: Beküldött

Fotó: Domonkos Anna

Szeles Péter, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője portálunknak elmondta, hogy Nógrádsipeken megáradt a patak, amely több ingatlant is veszélyeztet. A helyszínre a balassagyarmati, valamint a szécsényi hivatásos tűzoltók vonultak, de önkéntesek is akadnak, akik segítik a védekezési munkálatokat. Több utcában is megállt a víz az esőzéstől, így a tűzoltók töltik a homokzsákokat, valamint szivattyúkat telepítenek. Egy családi házból két személyt hoztak ki a tűzoltók. Jelenleg munkagépek megérkezésére várnak a védekezésben résztvevők, hogy megkezdhessék az átereszek kitisztítását.

A hivatalvezető azt is elárulta, hogy Karancsberényből is érkezett bejelentés, amely szerint a Rákóczi úton, egy domboldalról lezúduló csapadékvíz és sár elöntötte két családi ház udvarát is. Oda a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vonultak, valamint önkéntesek is, akik megkezdték a homokzsákok töltését.

Hozzátette: Bujákon a polgármester kért segítséget, mert a hirtelen nagy mennyiségű lehullott csapadék következtében megduzzadt a patak. A Petőfi utcánál ki is öntött a patak,  ez miatt 100-150 méter hosszan öt centiméter magasan áll a víz az utcában és a házak kertjében. Oda a pásztói hivatásos tűzoltók, valamint a Héhalom Önkéntes Tűzoltóság tagjai mentek, akik szivattyúkkal csökkentik a vízszintet és egy munkagép az árok mélyítésén dolgozik, de megkezdték a homokzsákok töltését is.

A település önkormányzata egy felhívást is közzétett a közösségi oldalán, miszerint hamadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Bujákon. Mint arról beszámoltak,: a Bujáki-patak és a Virág-patak vízszintje jelentősen megemelkedett, majd kiöntött. A védekezés ideje alatt a polgármesteri hivatal tart ügyelet, az operatív védelemvezető pedig Borbély Gábor polgármester. Őt lehet keresni 0-24 óra között a lakosoknak.

Szeles Péter arra is kitért, hogy egyik eset során sem történt személyi sérülés, valamint a jelenlegi információk szerint lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség egyik településen sem.

Ezen túlmenően a közösségi oldalon többen jelezték, hogy a 21-es számú főúton rengeteg a vízátfolyás. Éppen ezért óvatosan közlekedjenek az arra járók!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!