Nógrád megye

2017.11.02. 18:08

Viadukt épül a vadaknak

Tar és Mátraverebély között vadátjáró híd épül az országút felett, Nógrád megyében ez lesz az első. A főút mellett mindkét oldalon folyamatos vadvédő kerítés is készül, így a vadátjáró biztosítja majd az összeköttetést a főút két oldalán lévő vadélőhelyek, gyakorlatilag a Mátra és a Cserhát között.

S. Cs. E.

 

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője lapunknak elmondta:

– A 21-es főút Heves és Nógrád megyei szakaszok kapacitásbővítése projekt részeként, a nógrádi szakaszon a 37 kilométer szelvény környezetében, Tar és Mátraverebély települések között épül vadátjáró, melynek megépítését a tervek elkészítése után az illetékes környezetvédelmi hatóság írta elő feltételként. A vadátjáró az országút felett hídműtárgyként épül az említett helyszínen. További fontos információ, hogy bár a 21-es főút kétszer kétsávos kialakítású lesz, azonban továbbra is országos I. rendű főút marad, vagyis gyorsforgalmi úti (autópálya) kijelölése nem várható.

Fotók Hüvösi Csaba

Mint megtudtuk, az útfejlesztési projekt részeként, szintén a környezetvédelmi tervek és környezetvédelmi engedély alapján a 21-es főút mellet mindkét oldalon folyamatos vadvédő kerítés épül, így a vadátjáró biztosítja majd az összeköttetést a főút két oldalán lévő élőhelyek között. A tervezés és engedélyezés során a vádátjáró helyét az élővilág szakértőinek javaslatai alapján jelölték ki. A helyszínnel kapcsolatban a végső szót a környezetvédelmi hatóság mondta ki.

– A hídépítési engedélyek már megvannak, jelenleg az előkészületi munkák zajlanak. A vadátjáró kivitelezése a 21-es főút kiépítéssel együtt 2019 májusára készülhet el – mondta végül Kiss Boglárka.

 

Évszázados vadváltókon

A vad évszázadokon keresztül is használhatja váltóit. Ezek a vad országútjai, még azután sem szívesen változtat, ha aszfaltutat építenek rajta keresztül. Ezeken a helyeken gyakoriak a balesetek, talán a legemlékezetesebb Jobbágyi és Szurdokpüspöki között történt a 21-es számú főút mellett: egy ember életét vesztette, harmincan pedig kórházba kerültek, amikor egy busz szarvastehénnel ütközött, majd az árokba borult. Különösen veszélyes lehet a helyzet az őzek üzekedése és szarvasbőgés alatt, amikor a párzási időszak izgalmai miatt figyelmetlenné válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!