Karancskeszi

2018.01.11. 19:53

Több mint 800 millió forintból válik a falu szebbé, modernebbé

Nyolc nyertes pályázatnak örvendhet Karancskeszi, több mint nyolcszázmillió­ forint érkezett a településre, amelyből többek között bicikliút, illetve főzőkonyha épül, egyes részeken megvalósul a csapadékvíz-elvezetés, valamint az óvoda és a régi hivatal is megújul.

Gerhát Karina

Két nyertes ­pályázat is konzorciumban valósul meg Karancsalja­, ­Karancslapujtő, illetve ­Karancskeszi között. Az egyik a kerékpárút kiépítése, a ­másik a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése – mondta­ el lapunknak a település polgármestere­. ­Királyhegyi Gyula hozzátette, a kerékpárút több mint 400 millió ­forintból épül ki a községben. A három falu együtt azonban közel egymilliárdot nyert erre a célra.

A forgalom nagyságára ­vonatkozóan felmérések készültek. Ezek alapján igencsak indokolt a kerékpárút kiépítése a falvak között. A körül­belül négy kilométeres szakasz megvalósítását még az idén megkezdik a településen.

Fotók: Hüvösi Csaba

 

A falu polgármestere ­arról is beszámolt, hogy a község egyes részein szükségessé vált a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítése. A kivitelezés már folyamatban van. Erre a három kilométer hosszúságú beruházásra 56 millió forintot nyert Karancskeszi. További­ 288 milliót költ majd a falu az óvodára, illetve a főzőkonyhára. Előbbi kívülről megtekintve ugyan alapvetően rendezettnek néz ki, azonban az épület belsejében több probléma is felmerül – fűtés, nyílászárók. Ezeken kívül fontos lenne még a tornaszoba kialakítása is, mert a jövőben létszámbővülés várható­. Az óvodával egy épületben található a konyha, ami rossz állapotban van.

A pályázatnak köszönhetően ez a részleg teljesen új létesítménybe fog ­átkerülni. A régi hivatalt is felújítják energetikailag, ahol ­jelenleg a szociális tevékenységet végzők tartózkodnak, valamint ott zajlik a gyermekétkeztetés is. Az erre fordítható 35 millióból a nyílászárók cseréje, a külső hő-, valamint a födémszigetelés, illetve a fűtési rendszer korszerűsítése valósul meg, ­továbbá napelemmel is gazdagodik az épület.

Két földút helyrehozatala is időszerűvé vált a településen, amelyre 18 millió forint támogatást­ kapott az önkormányzat.

Nagyra becsülik a kicsit is a Karancs lábánál

A nyolc pályázatból hárommal kétmillió forint alatti összeget nyert a település. Az egyik kulturális jellegű, ami kisebb értékű­ beszerzésekre vonatkozott. 1,3 millió forintból rendezvénysátrakat és eszközöket vásároltak a marakodipusztai közösségi házba. A másik, 1,5 millió forintos támogatásnak köszönhetően megújul az első világháborús emlékmű. Egy temetői úrnafal építésére is beadták a pályázatot, s szintén támogatást nyertek. Az építményre nagy szükség van, ugyanis elfogytak a férőhelyek. Ezek a tenderek idén meg is valósulnak.

Eddig is jelentős összegekhez jutott a község, azonban itt még nem állnak meg a település vezetőemberei. Királyhegyi Gyula további tervekről is beszámolt, amelyekre a pályázat már be van nyújtva, az elbírálást várják. Bizakodásra ad okot továbbá, hogy már hiánypótlást is bekértek a településtől, így elég nagy a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben további nyertes tenderek gazdája lesz Karancskeszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!