Felsőpetény

2017.12.13. 07:34

Kulturált körülmények a huszonöt óvodásnak

Befejezéséhez közeledik a község óvodájának korszerűsítése. Az épület 84 millió forintból teljes rekonstrukción esett át és akadálymentesítették a bejáratot is.

Hegedűs Henrik

A szomszédos településekről is előszeretettel hozzák Felsőpeténybe gyermekeiket a szülők. Így a közel hatszáz lelkes faluban évről-évre húsz és harminc között mozog az óvodába beiratkozottak száma.

– Nagyon ráfért már az intézményre a felújítás – avatott be a részletekbe a községben tett látogatásunk alkalmával Benyusovics Ervin polgármester. – Az épület 1970-ben készült el, azóta alig végeztek rajta munkákat, a rombuszpala-tetőszerkezet teljesen elavult, a rajta keletkezett réseken át lehetett látni, és félő volt, hogy egy hirtelen leszakadt hómennyiség akár be is rogyaszthatja, szörnyű volt az állaga. Nem beszélve az iszonyatos mértékű rezsiköltségről, ami alaposan megterhelte a község kasszáját. Az előző önkormányzatok is igyekeztek forrásokat előteremteni a korszerűsítésre, de a próbálkozásokat húsz éven keresztül nem kísérte siker, míg végül legutóbb a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Nógrád megyei támogatottjai körébe bekerültünk, aminek köszönhetően elvégezhetjük a munkálatokat.

 

Benyusovics Ervin polgármester a helyszínen mutatta meg a korszerűsítés részleteit Fotó: Torjay Attila

 

Benyusovics Ervin hozzátette, a költségek két részből tevődnek össze: egyrészt a TOP-támogatás közel hetvenötmillió forintjából, másrészt az adósságkonszolidációban nem részesülő településeknek adott tízmillió forintos belügyminisztériumi forrásból. Szerencsére a hivatalos ügyintézés elég gyorsan lezajlott, így már idén nekiláthattak a rekonstrukciónak, ami az év végére be is fejeződik, aminek jóvoltából januárban visszaköltözhetnek ide a gyerekek ideiglenes „otthonukból”, az evangélikus egyházközség által felajánlott ingatlanból.

– Lényegében egy teljesen új óvodát kap a község – fejezte ki örömét a polgármester. – A szakemberek kicserélték a nyílászárókat, modern fűtési rendszert szereltek fel és vizesblokkokat alakítottak ki, új tetőt emeltek az épület fölé, megszépültek a külső falak és a csoportszobák, egyszóval teljesen elégedettek lehetünk, hogy végre huszonegyedik századhoz méltó körülmények között cseperedhetnek fel a gyermekeink.

 

Nincs munkanélküliség a faluban

– Igazán szerencsés településnek tekinthetjük magunkat – mondta Benyusovics Ervin arra utalva, hogy lényegében nincs munkanélküli lakos a faluban. Mivel mind Rétság, mind Vác huszonöt kilométeres körön belül található és a közlekedési viszonyok is elfogadhatóak, az emberek megtalálják a számításaikat a két közeli város üzemeiben és egyéb munkahelyein. Sokan vállalják az ingázást is nap mint nap. A polgármester hozzátette: minél élhetőbb községet szeretnének teremteni, ehhez igazítják a fejlesztéseiket is, így a falu lakosságmegtartó ereje is folyamatosan növekedhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!