Salgótarján

2017.12.10. 11:22

Kilencedjére szólaltatják meg hangszereiket az advent jegyében

A harminc főből álló Salgótarjáni Ifjúsági Fúvószenekar december 10-én, vasárnap 17 órától a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében immár kilencedik alkalommal kelti életre hangszereit.

Palchuber Kinga

Hogyan készül az ünnepi lázban égő csapat a nagy napra? Ellátogattunk az egyik próbára.

A Salgótarjáni Ifjúsági Fúvószenekart a helyi születésű Kövesdi Krisztián 2009 szeptemberétől vezeti a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola falain belül. Krisztián maga is a megyeszékhely zeneiskolájában kezdett el tubán játszani, majd Budapesten és Győrben is fejlesztette zenei képességeit.

Meglepetést is terveznek a koncertre – Fotó: Niederland Dávid

Miért szeretik a zenekart?

Somoskői Sára: – Már három éve erősítem a fúvósok táborát. Nagyon szeretem a csapatot, mindig összetartunk. Ezen felül sok olyan zenét játszhatunk a próbákon, amely közel áll a szívünkhöz, s fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzene világát is. Kiskorom óta fuvolázom, sőt a nővérem is zenél. Nem csoda, hogy engem is megfertőzött a muzsika.

Szabó Dávid: – Én már négy éve vagyok tag, s mondhatni az utcáról besétálva csöppentem a zenekarba. Először poénból próbáltam ki, majd újra és újra visszatértem, s végül boldogan maradtam a csapat tagja. Az ünnepi hangverseny is nagy élmény számomra minden alkalommal, s az előtte lévő próbákon is maximális átéléssel játszunk. Bár, én mindig hatalmas lelkesedéssel fújom a hangszert!

A megalakulás óta számtalan fellépés van már a lelkes fúvósok háta mögött, sőt kimagasló versenyeredményeikkel is méltán lehetnek elégedettek. Kövesdi Krisztián elmondta: az évek során folyamatosan cserélődött a társaság, ma már csak kettő olyan tag van, akik a legelejétől kezdve aktívak a csapatban. – Azonban szerencsére az egykori zenészek is vissza-visszajárnak vendégként a fellépéseinkre – tette hozzá.

A fúvósok rendszeres szereplői a zeneiskola rendezvényeinek, de számos városi eseményre is előszeretettel hívják őket fellépőnek, valamint Szlovákiában minden évben tanévzáró hangversenyt is adnak. A legfontosabb eseménynek azonban a már hagyománnyá vált adventi koncertjüket tartják. A 12-18 éves fiúkból és lányokból álló zenekar ennek apropóján már javában készül a december 10-én megrendezendő ünnepi hangversenyre.

Krisztián kérdésünkre elmondta: számos meglepetést terveznek a koncertre, ám az biztos, hogy Frank Sinatra „Myway” című dala, valamint az ifjú fúvósok kedvence Carl Wittrock „Lord Tullamore” című darabja is felcsendül vasárnap a zeneiskola pódiumán. – Nincs is annál nagyobb dicsőség, mint azt látni, hogy az érdeklődők állva tapsolnak a műsor után – fejtette ki Krisztián. A fellépésre vásárolt támogatói jeggyel a zenekar munkáját és fejlődését segíti a kultúrakedvelő közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!