Bátonyterenye

2017.12.15. 11:26

Életcélja a táncoktatás

A 22 éves Haraszti József szívét öt évvel ezelőtt ejtette rabul a néptánc.

Palchuber Kinga

Az ifjú tehetség jelenleg néptánctanárnak készül, s emellett a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor középdöntőse.

A maconkai származású Haraszti József életében a tánc már egészen kisgyermek kora óta jelen van, kezdetben mégsem érzett komolyabb elhivatottságot e tevékenység iránt.

– Édesanyám buzdítására kezdtem el az alapok elsajátítását az általános iskola elején, bár ekkor még a tánclépések tanulása nem kötött le igazán – kezdte József.

A fiatal srác néhány évvel később – félév erejéig – mégis visszacsöppent a tánc világába, amikor is társastánc órákat kezdett el látogatni. A gimnáziumi évei alatt azonban már újra a néptánc felé húzott a szíve, s 2011-ben ifjú táncosként csatlakozott a Maconka Táncegyütteshez is. Ezen idő alatt pedig a Nógrád Táncegyüttes két táncosától – Danyi Ágnestől és Juhász Krisztiántól – leshette el a néptánc fortélyait.

– Egy évvel később az első palócföldi táncháztalálkozón ütött belém végérvényesen az Isten nyila, majd egy ismerősöm unszolására beléptem az Ifjú Nógrád Néptáncegyüttes csapatába – emlékezett vissza, s hozzátette:

– Az öt évvel ezelőtti sorsfordító esemény előtt tagja voltam a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek, valamint cserkészkedéssel is foglalkoztam. Ezek fontos állomásai voltak az életemnek, mert rájöttem, hogy a későbbiekben e három egyvelegére vágyom: a másokon való segítésre, a tudás átadására és a táncolásra. S bármennyire is úgy tűnhet, mégsem a táncot, hanem annak oktatását választottam életcélomnak.

Ezen álmához pedig két évvel ezelőtt még közelebb került, amikor felvételt nyert a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakára, ahol jelenleg is bontogatja szárnyait, mint néptánctanár. Emellett 2014 óta a Nógrád Táncegyüttes oszlopos tagja.

A 22 éves táncos először 2012-ben a kazári Aba Gálán szerepelt eredményesen, majd a következő évben az országos ifjúsági szólótáncverseny döntőjébe kvalifikálta magát. Mint elárulta: első jelentős sikerének azonban a tatai szólótánc-fesztivált tekinti, ahol kategóriájában egyedüliként tüntették ki aranyminősítéssel.

 

Fotók: Váradi Levente, lumidance

 

Felnőttként a Fölszállott a páva című tehetségkutató az első komolyabb megmérettetés számára, amelyben már egészen a mai középdöntőig táncolta el magát.

– Ha az ember a kritikákat is be tudja építeni az életébe, akkor az csak emel a már megszerzett tudásán. Én soha nem sértődtem meg, ha nem a várt eredménnyel tértem haza egy versenyről, mert tisztában vagyok azzal, hogy a mai napig sok mindenben kell még fejlődnöm. Azonban hiszem, ha az ember el akar érni valamit, azt el is fogja… – hangsúlyozta.

Józsefről emellett tudni kell: tízen vannak testvérek, amelyből ő a harmadik, aki a tehetségkutatóban már eredményesen mutatkozott be. Két éve ugyanis a műsorban ikerhúgai egészen a dobogó legfelső fokáig meneteltek előre énekes kategóriában. – Próbatételnek fogtam fel az egészet, de nagyon örülök, hogy a zsűri bizalmat szavazott nekem. A mai középdöntőben azonban össze kell szednem minden erőmet, hiszen a Nógrád Táncegyüttessel és szólóban is bizonyítanom kell majd a pódiumon! – zárta szavait a fiatal művész.

 

Bátonyterenyén is felélesztené a néptáncot

József, bár a tánc előadói részével is sokszor kacérkodik, mint mondta: mégis inkább a pedagógiai oldaláról tartja azt érdekesebbnek. – Szeretnék az oktatás révén a gyerekek életéhez hozzátenni valami pluszt, s ezáltal megismertetni őket kultúrájuk értékeivel. Nincs olyan, hogy valaki botlábú, bárkiből lehet táncost faragni, ha hagyja! – fejtette ki.

Hozzátette: kimondottan álmodozó típus, bár az utóbbi időben próbálja arra nevelni magát, hogy a jelenben éljen, s ne a jövőben. – A mesterdiploma megszerzése után szeretném Bátonyterenyén a néptánc oktatást újból beindítani. Egykor rövid ideig tanították, s hatalmas tehetségeket fedeztek fel, akik máig hivatásszerűen űzik a táncot. Jelenleg a település kiaknázatlan e szempontból, pedig sok tálentumot adhatna a világnak. A helyiek útjának egyengetésével szeretném szolgálni szülőhelyemet…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!