Megelőzés

2018.01.23. 13:54

Szűréssel idejében, korai stádiumában felismerhető a kór

Január 19–25. között ismét megrendezik a hagyománnyá vált európai méhnyakrák-megelőzési hetet. Ennek fő célja, hogy minél több nő számára felvilágosítást nyújtsanak a betegségről. A korai felismerés legfontosabb lépése a szűréseken való rendszeres megjelenés.

Gerhát Karina

A méhnyakrák kialakulása időben sokáig elhúzódó folyamat. Korai formájában rendszerint egyáltalán nincsenek tünetei – mondta el lapunknak Bertókné Tamás Renáta.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal járványügyi osztályvezetője hozzátette, a betegség kialakulását a méhnyak felszínét borító hám különböző súlyosságú elváltozásai előzik meg. Ennek során a normálistól eltérő méretű, alakú és számú sejtek jelennek meg, amelyek alkalmasak arra, hogy kezelés nélkül öt-tíz év alatt rosszindulatú daganattá fejlődjenek.

A diagnosztikáról

Ideális esetben nőgyógyászati szűréssel már korai stádiumban felfedezhető a betegség – mondta el Feketéné dr. Zeke Ildikó. A megyei tisztifőorvos hozzátette, viszonylag gyakori, hogy a valamilyen általános panasszal nőgyógyászhoz forduló nőknél elvégzik a szűrést, és ekkor fedezik fel a rendellenességet. Ha előzetes szűrésen vesz részt valaki, s ekkor derül ki a betegség, nagyobb rá az esély, hogy még időben megkezdhetik a gyógyítást, viszont ha más probléma miatt fordul az egyén orvoshoz és véletlenül derül fény a rosszindulatú elváltozásra, gyakran már túl késő. A betegség egyébként csak szövettani vizsgálat után diagnosztizálható pontosan.

A szöveti elfajulás leggyakrabban 25–40 éves kor között alakulhat ki, és állapota egyre súlyosabbá válhat. Ha nem észlelik időben, akkor a sejtek a méhnyak felszínén tumor­sejtekké fejlődhetnek, majd betörhetnek a mélyebb szövetrétegekbe is. Az esetek száz százaléka összefüggésbe hozható a HPV-fertőzéssel.

Az osztályvezető hozzá­tette, a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a nők körében az egész világon. A 25–44 esztendős korosztály esetében pedig a második helyen áll. Magyarországon 2010 és 2015 között évente átlagosan 1400 új megbetegedést diagnosztizáltak, amiből átlagosan 400 halállal végződik. Pedig ha időben felfedezik, gyógyítható a kór.

Bertókné Tamás Renáta elmondta: a méhnyakrák korai felismerésében komoly problémát jelent, hogy a betegség jellemzően nem okoz észrevehető tüneteket egészen addig, amíg a daganat előrehaladottabb stádiumba nem kerül. Kialakulása azonban tíz-húsz évig is eltarthat, így a jelei általában már csak későn jelentkeznek. A korai felismerésének szinte egyetlen lehetősége az, ha a nők rendszeresen részt vesznek szűréseken.

Vannak azonban olyan tünetek, amelyek nem specifikusak és nem is kimondottan koraiak, de mindenképpen elsőként jelentkeznek. Ilyenek például a szokatlan vérzés, a szexuális aktust követő fájdalom, illetve a hüvelyi folyás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!