Nógrád megye

2017.12.21. 11:45

Kaphatnak jobb életet a kisbabák

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház 2005 óta, a balassagyarmati Kenessey Albert Kórház pedig 2014 óra rendelkezik babamentő inkubátorral. Ezek azonban kevésbé vannak a köztudatban.

Papp Bianka

Illusztrációs fotó: Flickr

A babamentő inkubátorok lényege, hogy a kismamák, névtelenségük megőrzése mellett elhelyezhessék ezekbe újszülött magzatukat, ezzel hozzájárulva a gyermek örökbefogadásához. Amennyiben meggondolnák magukat, a jogszabályok szerint hat héten belül jelentkezhetnek és a hosszú jogi procedúra után visszakaphatják az újszülöttet. Annak idején nagy reményeket fűztek a létesítményhez, hiszen általa ártatlan életeket menthetnek meg.

A salgótarjáni kórház babamentő inkubátora közvetlenül a porta jobb oldalánál található Fotó: Niederland Dávid

A dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályának főorvosa dr. Bauer Viktor elmondta: a balassagyarmati kórház 2014 óta rendelkezik ilyen eszközzel. Kialakításának apropója is volt, még pedig az, hogy egy kisbabát találtak a Springa dombon, nejlonzacskóba csomagolva. Helyi vállalkozók és egyéb adományozók voltak segítségükre. Hozzátette: jelenleg, a kórházi rekonstrukció miatt nem üzemel az életmentő eszköz, de a diagnosztikai osztály építésének befejezte után azt az ígéretet kapták, hogy újra működhet majd, az külön erre kialakított épületben.

A salgótarjáni inkubátorról dr. Pasztuhov Ágostonnal beszélgettünk. Mint kiderült, náluk már előfordult, hogy csecsemőt hagytak ott. Véleménye szerint, ez egy nagyon nehéz döntés lehet egy szülőnek, egy valódi krízishelyzet, amelynek során sok dolog megfordul egy ember fejében, akár kriminalizálódik. Van lehetőség, amely felmenti őt a súlyosabb döntések és következményeik alól. A motiváció nem az, hogy esetleg beteg a kicsi és meg akarnak tőle szabadulni, inkább arról van szó, hogy nem szeretné azt a sorsot a babának, ami neki jutott. 

Baba az inkubátorban

Miután megszólal a csengő, amely az új jövevényt jelzi azonnal a gyermekosztályra kerül, ahol átesik a szakmai vizsgálatokon és nevet is kap, egyúttal értesítik a gyámügyet is. Mindezek után ideiglenes szülőkhöz kerül addig, amíg nem találják meg számára a megfelelő örökbefogadókat. 

 

 

 

Illusztrációs fotó: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!