Kisbágyon

2017.12.06. 06:59

A gasztronómiában is szükség van a reformokra

A konyhai dolgozók minden tudásukkal azon vannak, hogy a közétkeztetés megfelelően működjön. Mi pedig azt szeretnénk, hogy a készülő ételek finomabbak és egészségesebbek legyenek – mondta el a Nógrád Megyei Hírlapnak Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országos koordinátora Kisbágyonban, ahol a közétkeztetés javítását célzó programot ismertették ételkóstolóval és könyvbemutatóval fűszerezve.

S. Csuka Enikő

Fotók: Hüvösi Csaba

Gombás, zelleres-sárgarépás és cukkinis-zabpelyhes húspogácsa, kókuszos csirkefasírt, zöldborsó- és szárazbab főzelék, valamint reform almapüré is szerepel a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által kifejlesztett egészséges és korszerű ételek között.

Fotók: Hüvösi Csaba

Az őszi recepteket magába foglaló, Ízig varázs című könyv bemutatójával egybekötött ételkóstolón Nagy Attiláné, a község polgámestere köszöntötte a település étel-mustrát vegző óvodásait és a meghívott vendégeket. Elmondta a gasztronómiában is szükség van a reformokra, a rendszeres mozgás mellett kifejezetten fontos a helyes táplálkozás.

Dr. ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője a rendezvényen reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ételkóstoló megmarad a gyerekek emlékezetében s előbb-utóbb az óvodában és otthon is terítékre kerülnek a reformételek.

Heizler Norbert elmondta, az általuk ajánlott receptek olyan alapanyagokból készülnek el, amelyet az egyszerű vidéki ember is meg tud termeszteni saját kertjében. A tavaszi bujáki bemutató után most Kisbágyonra esett a választásuk, azt szeretnék, ha a szülők és a közétkeztetésben dolgozók is rájönnének, mennyire fontos az egészséges ételek fogyasztása. A Buday Péter, séf-műsorvezető által felkarolt Ízig varázs című könyvben ezúttal az őszi ízeket mutatják be, de terveik között szerepel a téli, tavaszi és nyári finomságok ismertetése is.

Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke is kiemelete, hogy a helyi értékeket mindig meg kell becsülni. – Fontos, hogy a Nógrád megyei emberek által megtermesztett zöldségeket és gyümölcsöket, az itt nevelkedő állatokat a helyi munkaerő dolgozza fel és a saját gyermekeink fogyasszák el a nagy szakértelemmel elkészült ételeket – mondta.

A rendezvény végén a legkisebbek Mikulás csomagokat vehettek át, majd a reform ételek kóstolásával, közös értékelésével zárult a program.

Bangóné Hegedűs Kitti, helyi óvónő a Nógrád Megyei Hírlapnak elmondta, náluk rendszeresen fogyasztanak a gyerekek zöldségeket és gyümölcsöket. Emellett az új köreteket is bevezették, így kap helyet a tányéron a bulgur és a kuszkusz. Általában vizet fogyasztanak a kicsik, akiknek nagy kedvencei közé tartoznak a gyümölcs- és a paradicsomleves. Ott jártunkkor éppen zöldborsó főzeléket falatoztak a vegyes csoportot alkotó óvodások, de mint mondták a spagettit és az egyéb tésztaféléket sem vetik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!