Nógrád megye 

2017.12.07. 06:53

Fontos, hogy a kedvenceinket is megóvjuk a téli hidegtől!

Több eledel, gyakoribb ivóvízcsere, szél- és beázás ellen védett kutyaház. Néhány praktika, amelyekkel megóvhatjuk házi kedvenceinket. Márton Istvánné, az Érted Ugatok Állatvédő Egyesület elnöke jó tanácsaival szeretne segítséget nyújtani a kutyatartóknak.

Szabó Rita

Fotó: Torjay Attila

A tél nehézségei közül a legnagyobb veszélyt az alacsony hőmérséklet jelenti a kutyák számára. Mindenképpen különbséget kell tennünk a lakásban illetve a kertben tartott kutyák között. A kinn élők, ha megfelelő helyük van, alkalmazkodni tudnak az egyre alacsonyabb hőmérséklethez. Vastagabb, dúsabb bundát növesztve illetve a bőr alatt vastagabb zsírréteget felhalmozva védekeznek a hideg ellen – fejtette ki az állatvédő, aki szerint a lakásban tartott kutyák alkalmazkodnak a benti meleghez, így amikor a szabadba mennek, nagyobb megterhelést jelent a szervezetüknek a hideg.

Márton Istvánné hozzátette: a legtöbb, megfelelő egészségi állapotú, jól táplált, dús szőrű kutya jól viseli a hideget, főleg ha eleget mozoghat. Azonban az idős, nagyon sovány vagy beteg állatok nehezebben alkalmazkodnak az alacsony hőmérséklethez, ezért jobb, ha téli ruhát adunk rájuk. Fontos, hogy az öltözet megfelelő méretű legyen, olyan anyagból készüljön, ami nem szívja magába a vizet és melegen tart. Ügyelni kell arra is, hogy ne akadályozza a kutya mozgását. A kutyacipő is hasznos kiegészítő lehet, ha az eb mancsait szeretnénk megóvni. Ha kutyánkat télen műteni kell vagy egyéb okból van rajta seb, a hideg és a hó hátráltatja a gyógyulást. A sérült részt óvni kell, a frissen képződő hegszövet érzékeny, könnyebben fagy meg.

Fotó: flickr

A kertben élő kutyákra is oda kell figyelni, hiszen ha nincs megfelelő házuk, búvóhelyük, megfázhatnak. A hőszigetelt, beázás ellen védett, szélmentes helyen elhelyezett kutyaház alapvető fontosságú. Többször kell cserélni a pokrócokat és a takarókat, s fontos hogy ezek mindig szárazak legyenek. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon – napi többszöri élelem mellett – bebocsátást fűtött helyre, kazánház mellé vagy garázsba. Az udvaron telelő négylábút télen nem szabad fürdetni. A hidegben a kutya ivóvize könnyen befagy, ezért célszerű naponta többször cserélni az itatóedényét.

– Sajnos egyre több az utcán élő kóbor kutya. Ez ördögi kör, hiszen a menhelyek és az állatvédő szervezetek is folyamatosan telt házzal vagy telt házon felül működnek, időjárástól függetlenül. Aki teheti, egy kis meleg étellel, langyos vízzel szánja meg a kóbor jószágokat, illetve próbáljon segítséget keresni számukra – mondta Márton Istvánné.

– Mindig abban bízunk, hogy aki állatot – jelen esetben kutyát tart –, az felelősen teszi ezt. Sajnos egyre több olyan bejelentést kapunk, hogy az utcán elhaladó járókelő a kertbe benézve látja, hogy a kutyának se ólja, se élelme, csak egy vastag lánc a nyakában. Első körben az illetékes önkormányzathoz kell megtenni a bejelentést, hiszen annak van jogköre megtenni az első lépéseket. A gazdát felszólítják a kutya megfelelő tartására, majd ha ez nem valósul meg, akkor elkobozzák az ebet és a gazdát felelősségre vonják. Volt már példa erre – tette hozzá az Érted Ugatok Állatvédő Egyesület elnöke.

Gazdihoz juttatják az ebeket

Az Érted Ugatok Állatvédő Egyesület Nógrád megyei, bátonyterenyei székhelyű szervezet. 2012 decemberében alakult meg, tíz állandó taggal, akik egyike az állandó állatorvosuk is. Elsősorban utcáról mentenek kutyákat, amelyek pártfogásába kerülve, chippel ellátva, beoltva és ivartalanítva fogadhatók örökbe. Az állatvédők szeretnék, ha védenceik fotói minél több emberhez eljutnának annak érdekében, hogy gazdihoz juthassanak. A kutyák térítésmentesen, örökbe adási szerződéssel vihetők el tőlük, a jelentkezővel való elbeszélgetés után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!