Mátra

2017.11.19. 15:25

A megelőzés jegyében dőltek a fák a Mátrában

Mintegy százötven önkéntes, köztük több Nógrád megyei tűzoltó is kivonult a katasztrófavédelem, a rendőrség, a közútkezelő és az erdészet közös gyakorlatára, a Mátraszentimrét és Mátraszentistvánt összekötő útra a hétvégén.

Nagy Orsolya, Sándorné Csuka Enikő

Az ország több megyéjéből, köztük Nógrádból is érkeztek önkéntes tűzoltók és mentőcsoportok a Mátrában tartott hétvégi gyakorlatra. Pásztón, valamint Gyöngyösön gyülekeztek a reggeli órákban, majd két irányból indultak neki a lezárt útszakasznak. Céljuk az volt, hogy az idén áprilisban tapasztalt rendkívüli helyzet ne ismétlődhessen meg. Ennek érdekében a Mátraszentimre és Galyatető közötti szakaszon az út menti fákat kidöntötték, feldarabolták, ezek ugyanis a téli időszakban veszélyt jelenthetnek.

Fotók: Hüvösi Csaba

A gyakorlatban a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az Egererdő Zrt. szakemberei is részt vettek.

Ürmössy Ákos, a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara Közlekedési Szakcsoport vezetője a helyszínen lapunknak elmondta, hogy a rendkívüli helyzetek kialakulását kívánják megakadályozni. Személy szerint örül annak, hogy Nógrád megye szakemberei is megfelelően helytálltak és elvégezték a feladataikat. A Pásztóhoz tartozó Hasznos végénél például útbaigazították az arra járókat, de a takarításban is közreműködött a salgótarjáni mérnökség.

A katasztrófavédelem nagyon fontos feladatnak tekinti a téli időjárásra való felkészülést. Erre kiemelten figyelnek és úgy is kezelik azt. Ezúttal összesen százötven önkéntest vontak be a munkálatokba, akik a kárterületen elvégezték a szükséges fák kivágását és azok feldarabolását. Az időjárás azonban nem kedvezett a felkészülési gyakorlatnak, ugyanis a felhős és ködös idő miatt a tervezett helikopteres személymentés nem valósult meg, a készenléti rendőrség helikoptere visszafordult az állomáshelyére.

Az erdészet szakemberei abban bíznak, hogy az összefogás és az együttműködés jegyében lezajlott hétvégi gyakorlat után lecsökken annak az esélye, hogy a Mátrából a Nógrád megyébe vezető úton vészhelyzet alakuljon ki az előttünk álló hónapokban.

Áprilisban komoly vészhelyzet alakult ki, amikor hirtelen nagy mennyiségű hó borította be a Mátrát. Több autós fennakadt, az út járhatatlanná vált, több száz ember nem tudott hazajutni, nem volt áram, a térségben pedig 47 centiméteres hóvastagságot mértek. A helyzet, ha viszonylag rövid időre is, de gyakorlatilag megbénította a térséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!