Pásztó-Mátrakeresztes

2017.10.20. 13:54

Manapság is élnek még betyárok

– Szeretnénk átadni az értékeket, az erkölcsi normákat, valamint azt a fajta életet, amit valamikor nagyapáink képviseltek – ezt hirdeti az országot járva a betyárházaspár.

Nagy Orsolya

Régi hagyományokra és az úgynevezett lovas bujdosókra emlékeztek Pásztó mátrakeresztesi városrészében, ahol a Vidróczki-barlang is található. A hagyomány szerint itt bujkált egykor a híres zsivány, Vidróczki Márton. A megye betyárjai közül is megjelentek néhányan a rendezvényen, akik a mai napig nagyon tisztelik egykori bajtársaikat.

 

 

Fotók: Vendel Lajos

 

A héhalomi születésű Bodó János elárulta, hogy másfél éve betyárkodik, teszi mindezt a hagyományok megélése miatt. Családja támogatja őt, sőt, ők is hasonlóképpen gondolkodnak. Mint mondta, nemrég keltek egybe kedvesével, akivel betyáresküvőt tartottak.

Felesége, Ágh Zsuzsanna elmesélte, hogy együtt járják az országot városról városra, amely során megélik a hagyományt és népszerűsítik azt. Hozzátette, otthon is így élnek: állatokat tartanak, íjászkodnak és persze találkozókra járnak. Ezen túlmenően táborokba is hívják őket, ahol bemutatják a viseletet a gyerekeknek, akik nagy kíváncsiságot mutatnak a téma iránt. A betyárok hagyományos öltözetét egyébként a fekete szín jellemezte, praktikus okokból, hiszen a piszokban és a porban nem lehetett fehéret hordani.

 

 

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalság megismerkedjen azzal az élettel, amelyet valamikor a nagyapáink éltek. Szeretnénk átadni az értékeket, az erkölcsi normákat és reméljük, hogy egyszer majd ők is megmutatják ezt saját gyerekeiknek. Így is lehet élni, közösségi oldal és okostelefon nélkül…! – mondta Zsuzsanna.

A házaspár azt is elárulta, hogy útjaik során rengeteg időssel és fiatallal találkoznak, akiktől maguk is sokat tanulnak erről az életformáról.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!