Rali

2024.07.08. 17:29

Vincze Ferenc raliversenyző rajthoz áll az Európa-bajnokság római futamán

Mint arról portálunk korábban beszámolt: Vincze Ferenc szécsényi raliversenyző 2019 után tavaly ismét megnyerte a HUMDA Országos Rally Bajnokságot (ORB). Vincze Ferenc idén már nem indult a hazai bajnokságban, ugyanis két bajnoki cím után inkább az Európa-bajnokságot célozta meg, méghozzá sikerrel.

Lászlók Judit

Vincze Ferenc Németh Gergellyel, a Német Motorsport navigátorával az oldalán a sorozat ötödik futamán a Rally di Roma Capitale versenyén fog rajthoz állni július utolsó hétvégéjén.

Vincze Ferenc szécsényi autóversenyző
Vincze Ferenc szécsényi autóversenyző
Forrás: Beküldött fotó

Vincze Ferenc már tavaly is bizonyította, hogy megállná a helyét az ERC mezőnyében

Vincze Ferenc tavaly az ORB utolsó futamán, a IV. Rally Hungaryn – amely egyben az Európa-bajnokság nyolcadik állomása is volt – megszerezte a második helyet. Ezzel is bizonyítva, hogy lenne esélye a kontinens legjobbjai között. Azonban hiába szerette volna magát kipróbálni a nemzetközi versenyeken erre mindeddig nem volt lehetősége, most viszont minden összeállt ahhoz, hogy végre igazán megmérettethesse magát a European Rally Championship (ERC) mezőnyében.

– Évek óta szerettem volna magam kipróbálni nemzetközi versenyeken, de eddig mindig úgy alakult a szponzori háttér, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését is nagyon nehezen tudtuk csak összerakni, emiatt például a 2021-es évet ki is kellett hagynom – mondta el portálunknak Vincze Ferenc. Hozzátette: – Igazából most sem jobb a helyzet, viszont a tavalyi bajnoki cím és a Nyíregyházán megrendezett Európa-bajnoki futam második helyezése után úgy éreztem, hogy itt az ideje belevágni az ERC-szereplésbe. Másrészt kihagyott lehetőségként élném meg, ha nem próbálnám ki magam egy külföldi ERC- mezőnyben, főleg úgy, hogy a magyar bajnoki szezon költségvetését sem tudtuk volna könnyebben összerakni. Végül emiatt döntöttünk úgy, hogy akkor ebben az évben megpróbálunk elindulni néhány ERC-futamon, aztán meglátjuk, mi történik utána.

Németh Gergely navigátorral korábban is eredményesen dolgoztak együtt

A szécsényi ralis portálunknak azt is elárulta, hogy elsőként a híres Rally di Roma Capitale versenyen fog rajthoz állni, méghozzá Németh Gergellyel, a Német Motorsport navigátorával az oldalán. Mint mondta: Németh Gergellyel már 2022-ben a hazai bajnokságban is nagyon eredményesen tudtak együtt versenyezni, hiszen a második helyen végeztek összetettben és azóta is remek kapcsolatban vannak. Így nem is lehetett kérdés, hogy a navigátor igent mond a felkérésére. Vincze Ferenc ezt követőn rámutatott arra is, hogy az autója ugyanakkor marad a tavalyi, hiszen XIQIO Racinggel és a Skoda Fabia Rally2 evóval is nagyon elégedett volt 2023-ban, a közösen elért eredményeik pedig önmagukért beszélnek.

– Lehet, hogy már nem ez a legfrissebb fejlesztés, de a múlt évben többé-kevésbé magamra tudtam szabni az autót és komfortosan éreztem magam benne, illetve úgy vélem, hogy a sok újdonság mellett azért jó, ha valami állandó – fogalmazott Vincze Ferenc, aki végül kitért arra is, hogy az olaszországi versenyre már elkezdték a felkészülést, de még nem tudják, hogy mire számítsanak.

Erős mezőny várja a szécsényi ralist Rómában

– Egy-két Kassa Rallyt leszámítva sosem versenyeztem még külföldön, így minden új lesz számomra. A pályák rettenetesen nehezek, a római mezőny pedig általában az egész ERC-szezon egyik legerősebbje szokott lenni. De éppen ez az, ami motivál, hiszen olyan versenyt kerestünk, ahol a legjobbakkal mérhetjük össze magunkat. Felelőtlenséget persze nem szeretnénk csinálni, mivel felesleges kockázatot így elsőre nincs értelme vállalni, de nem is azért megyünk oda, hogy turisták legyünk. Versenyezni szeretnénk – mondta a szécsényi ralis, aki a jó szereplés mellett abban is bízik, hogy a hátralévő futamok közül még néhányon részt tudnak majd venni.

A Róma Ralit július 26. és 28. között rendezik majd meg az ERC-szezon ötödik állomásaként, a résztvevőknek pedig 190 versenykilométert kell majd teljesíteniük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában