Megmérettetés

2023.09.15. 19:58

Két magyar bajnoki cím után Európát is meghódítaná a szécsényi ralis

A szécsényi Vincze Ferenc és navigátora, Percze Nándor a hétvégén megnyerte a HUMDA Országos Rally Bajnokságot (ORB), így 2019 után ismét bajnoki címet ünnepelhettek. A ralis jövőre az European Rally Championship mezőnyében mérettetné meg magát.

Lászlók Judit

A szécsényi Vincze Ferenc nagyon jó évet tudhat maga mögött

Forrás: Facebook

Vincze Ferenc és navigátora, Percze Nándor úgy érkezett a múlt hétvégi Győr Rallyra, hogy 33 ponttal vezették a bajnokságot Turán Frigyes és Farnadi Ágnes párosa előtt, így a bajnoki címhez – egy futammal a bajnokság vége előtt – nagyon közel kerültek. A végső győzelemhez ugyanis elég volt számukra az, hogy két ponttal többet szerezzenek Turán Frigyeséktől. Ennek fényében pedig a szécsényiek csak a bajnoki címre koncentráltak. 

– Nem volt egyszerű, hiszen lassabban menni sem túl könnyű. Mindenkinek meg van a saját tempója, azonban az nagyobb kockázattal is jár. Ezért azt a mentalitást választottuk, hogy csak Friciékre és a bajnoki címre figyelünk – fogalmazott Vincze Ferenc. Hozzátette: az első kör után már előttük voltak. Miután pedig kiderült, hogy műszaki probléma hátráltatja őket a versenyen, még inkább visszavettünk a tempóból. Semmi értelme nem lett volna kockáztatni, ugyanis, ha kiesünk, akkor azzal nagyon sok pontot veszíthettünk volna. Ha Friciék mögött, akár egy hatodik-hetedik pozícióban végzünk, még akkor is ott lett volna az utolsó futam, de ott már nem lehetett volna hibázni. 

Vincze Ferenc kifejette: nem szeretik, ha a versenytársak bármilyen problémával küzdenek, ugyanis fontosnak tartják, hogy a versenypályán dőljön el a küzdelem. Így jobban örültek volna, ha ellenfelüket nem hátráltatja műszaki gond. Az azonban mindenképp megnyugtató volt számukra, hogy már a győri verseny előtt is vezették a bajnokságot.

A szécsényi versenyzőpáros végül a második helyen végzett a Győr Rallyn, míg Turán Frigyes és Farnadi Ágnes párosa az ötödik helyen ért célba. Ezzel pedig Vincze Ferencék megnyerték az ez évi bajnokságot. 

– Amikor megnyertük a Salgó Rallyt, majd a Mecsek Rallyt, akkor már bizonyossá vált számunkra, hogy jó esélyünk van a bajnoki címre. Ezért inkább arra koncentráltunk, hogy lehetőleg minden megmérettetésen célba érjünk és a lehető legtöbb pontot szerezzük. Mindez pedig sikerült is – mondta nagy örömmel a raliversenyző, aki szerint rengeteget dolgoztak a második bajnoki címéért is.

– Talán az első bajnoki cím egy kicsit nagyobb örömöt ad, hiszen akkor még nem is biztos, hogy elhiszi magáról az ember, mire képes. Aztán már tudja, hogy meg lehet nyerni a következőt is. Bár pár év kimaradt sajnos különböző okok miatt, de most visszatértünk és nagyon elégedettek vagyunk – emelte ki Vincze Ferenc, aki a csapata mellett a családjának és mindazoknak is nagyon hálás, akik valamilyen formában támogatták őt a bajnoki cím elnyerésében.

Hasonló eredményekkel zárták a két szezont

Portálunknak beszélt továbbá arról is, hogy a két bajnoki címet érő szezonja között nehéz különbséget tennie, mivel majdnem azonos eredményekkel zárták mindkettőt. Sőt, az ideihez hasonlóan 2019-ben is az utolsó futam előtt sikerült megszereznie a végső győzelmet. Mint mondta: talán az idei esztendő a rutinja miatt már könnyebb volt számára, de a mezőny ezúttal is nagyon erősnek bizonyult. Ugyanakkor a csapata most is rendkívül felkészült volt.

A szezonzáró futam, azaz a negyedik Rally Hungary egyben az Európa-bajnokság egyik állomása is lesz, amelynek októberben Nyíregyháza ad majd otthont. A versenyen ott lesznek a kontinens legjobbjai. Azonban a szécsényi duónak sincs mitől tartania, hiszen Vincze Ferenc korábban is jól teljesített ezen a futamon, sőt, több gyorsasági szakaszt is sikerült nyernie még 2019-ben, viszont akkor végül a technika ördöge közbeszólt. Ezért most bízik benne, hogy a tempójuk jó lesz, a műszaki hibák pedig elkerülik őket. 

– Nagy lehetőségnek tartom, hogy egy ilyen mezőnyben, ilyen gyors versenyzők között is megmérettethetjük magunkat, ahol ezúttal is igyekszünk majd a legjobb formánkat nyújtani – fogalmazott Vincze Ferenc.

Szintet szeretnének lépni

Arra a kérdésünkre, hogy mik a jövőben terveik, a fiatal versenyző elmondta: két bajnoki cím után szeretnének szintet lépni, és az European Rally Championship mezőnyében megmérettetni magukat.

– Régóta szerettünk volna nemzetközi versenyeken is részt venni, de eddig ezt az anyagi hátterünk nem engedte meg. Ezzel kapcsolatban az év végén zajlanak majd tárgyalások, legkésőbb január elején eldőlhet, hogy az induláshoz meglesz-e az anyagi feltétel. Amennyiben igen, akkor az lesz a legfőbb célunk, hogy minél több futamon részt vegyünk, de a legjobb lenne, ha az összesen ott tudnánk lenni. Azonban, ha csak néhányra lesz lehetőség, akkor az aszfaltos versenyek élveznek majd elsőbbséget. Bár a versenynaptár még nem ismert, de vannak évről évre ismétlődő helyszínek, ilyen például a Kanári-szigetek, Róma vagy éppen Barum, ahol jó lenne ott lenni – számolt be jövő évi terveiről a ralipilóta.

Amennyiben esetleg nem jönne össze az Európa-bajnokságban való szereplés, úgy a magyar bajnokságban biztosan versenyezni fognak a szécsényiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában