Küzdősport

2024.05.17. 13:50

Karate egyesület alakult negyedszázada Bátonyterenyén

Bátonyterenyén a Palóc Karate Szövetség 1995-ben rakta le a sportág alapjait. Öt évvel később, 2000-ben a bátonyiak önállósodtak, ekkor alakult meg a Bátonyterenyei Shotokan Karate Sportegyesület. Az eltelt két és fél évtized történéseiről a sportegyesület elnökével, sportoktatóval, 4. danos mesterével, Kovács Tiborral beszélgettünk.

Nool.hu

A kép jobb szélén Kovács Tibor elnök, sportoktató

Forrás: Beküldött fotó

Miként emlékszik vissza a bátonyterenyei kezdeti évekre?
Lőrik Csaba edzésvezetése mellett 1995-ben indult el Bátonyterenyén a Shotokan karate oktatása. Öt évvel később jegyezte be a bíróság a már önálló Bátonyterenyei Shotokan Karate Sportegyesületet. Ebben az időszakban 20-30 igen lelkes fiatal ismerkedett meg a sportággal. Időközben sajnálatosan nagyon sokan nem járták be az utat és abbahagyták az edzések látogatását, a versenyzést.

Bátonyterenyén 25 éves a karate
Sokan látogatják rendszeresen a karate edzéseket
Forrás: Beküldött fotó

Mit tudhatunk meg az ön sportági múltjáról? 
Szolnokon jártam szakközépiskolába és ott ismerkedtem meg a karate alapjaival. Kyokushinkai edzésekre jártam Furkó Kálmán mesterhez. Ezt az iskolai elfoglaltságok miatt később nem folytattam. Az iskola után jött a munka, katonaság, házasság, építkezés és a gyerekek. Jómagam a pásztói Lőrik Csaba mesternél 1996-ban kezdtem újra edzeni, immáron a shotokan stílusban. Négy év múltával barna övesként már edzéseket vezettünk Soós Gyulával együtt. A fekete öv első fokozatára (1. Dan) 2002-ben vizsgáztam. A jelenlegi 4. Dan fokozatomat 2016-tól viselhetem. Nem mellesleg hazai JKA bírói fokozattal és vizsgáztató engedéllyel is rendelkezem. Tevékenységünk évei során a Palóc Karate Szövetség által rendezett tavaszi és a magyar JKA Karate szövetség által lebonyolított nyári edzőtáborokban mindig részt veszek, de voltam felkészülési táborban Németországban és Szerbiában is.

Bátonyterenyén 25 éves a karate
Már eddig is szép eredményeket értek el
Forrás: Beküldött fotó

Az egyesület önállósodásától az eredményességet tekintve, mely versenyzőket emelné ki? 
Több eredményes versenyzőnk volt már. Itt említeném meg kisebbik lányomat, Kovács Andreát, aki hazai és nemzetközi versenyeken is több dobogós helyezést ért el. Rajta kívül eredményes volt Lajgut Péter, Rákos Tamás és Ónodi Viktória. Az ő felkészítésükben a klub vezetése mellett Lőrik Csaba és Kecskés Ferenc nyújtott nagy segítséget. A mai versenyzők közül Bodolai Lili és Parádi Kristóf eredményességét emelném ki. Nekik a legjobb eredményeik között már a magyar bajnokságokon elért dobogós helyezések szerepelnek.

Önöknél minden korosztály számára adott a karate sportággal való megismerkedés?
Igen. Nálunk a korösszetétel az általános iskolás kortól a dolgozó felnőttekig terjed. Egy igazán jó kapcsolatnak köszönhetően edzéseinknek a bátonyterenyei II. János Pál Katolikus Iskola ad otthont. Mostanság 15 sportoló látogatja az edzéseket rendszeresen.

Már az idei szezont is megkezdte Bátonyterenyén a karate szakosztály

Milyen célokkal vágtak neki az idei versenyévadnak?
Idén már két versenyen vettünk rész, ahol Parádi Kristóf egy ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. Szeretnénk minél több lehetőséget biztosítani a versenyzésre annak, aki így is szeretné megmérettetni magát. Saját honlapunkon és Facebook-oldalunkon adunk hírt az egyesület munkájáról és eredményeiről, így remélve, hogy minél többen kedvet kapnak ehhez a kemény és látványos sporthoz Bátonyterenyén. Külön kiemelném az idei év nyári edzőtáborának ránk vonatkozó eseményét, ahol Szomora Leontina a fekete öv első fokozatára fog vizsgázni.

Kívülről kik segítik, támogatják az egyesületet?
Működésünket nagyban segíti a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati, illetve a Bátonyterenyei Polgármesteri Hivatal által nyújtott önkormányzati támogatás. Mellette ki kell emelnem a szülők és karatékák támogatását is.

Bátonyterenyén 25 éves a karate
Parádi Kristóf előtt is szép jövő áll
Forrás: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában