Választás 2024

2024.06.01. 12:52

Átadták a Magyar Falu Program segítségével felújított lucfalvai szolgálati lakást

Révbe ért egy több millió forintos pályázati forrásból megvalósított fejlesztés Lucfalván. A napokban hivatalosan is átadták a Magyar Falu Program keretében kívül-belül felújított szolgálati lakást.

Veres Edina

Pályázati forrásból újulhatott meg kívül-belül Lucfalván a régi szolgálati lakás. A település önkormányzata a Magyar Falu Program kiírásán 2020-ban közel 22 millió forintos támogatást nyert. Bakos Gyula, a község polgármestere a hivatalos átadón elmondta: a szóban forgó épült teljesen lepusztult volt, állapota folyamatosan romlott, végül az egyik fala már szinte teljesen kidőlt. Emiatt az első forrás nem bizonyult elegendőnek a felújítási munkálatok megvalósításához, így egy másik pályázatot is be kellett nyújtaniuk, amivel 2021-ben újabb 15 millió forintos támogatáshoz jutottak.

A Magyar Falu Program jóvoltából újulhatott meg a szolgálati lakás
A Magyar Falu Program jóvoltából újulhatott meg a szolgálati lakás
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Mindez a koronavírus időszaka alatt zajlott, ami jól szemlélteti, hogy habár a világjárvány miatt minden le volt zárva, a fejlesztések tovább folytatódtak. Nem álltunk meg sem mi, sem az ország – hangsúlyozta Bakos Gyula, aki azt is elárulta, hogy jelenleg a felújított szolgálati lakásban egy pedagógus lakik.

A Magyar Falu Program segítségével több lucfalvai fejlesztés is megvalósult

Az eseményen Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt évek egyik legsikeresebb kezdeményezése a Magyar Falu Program (MFP) volt.

– Hazánkban elindult egy olyan kezdeményezés, amely a vidék Magyarországának, azaz a kis, 5000 lakos alatti településeknek a fejlesztését tűzte ki célul. Ebben a választókerületben – a városokat leszámítva – az összes település élni tudott a MFP nyújtotta lehetőségekkel – húzta alá az országgyűlési képviselő, aki arra is rámutatott, hogy ebből a szempontból a kelet-nógrádi községek között Lucfalva különösen jól „szerepelt”. Mint kifejtette: nem csak a szolgálati lakás felújítását oldották meg a két támogatási konstrukcióval, hiszen az iskolán belüli felújítások is a Magyar Falu Program támogatásával valósultak meg, akárcsak a falubusz beszerzése is. Emellett az egyházhoz kapcsolódó kisebb fejlesztés is történt a parókiánál.

Egyéb pályázati lehetőségekkel is élt a település

A politikus a települést érintő Magyar Falu Programban megvalósult beruházásokat egybevetve elmondta, hogy Lucfalván az elnyert támogatás mértéke eléri a 100 millió forint feletti összeget. Hozzátette: a Magyar Falu Program mellett Lucfalva élt a Nógrád Vármegyei Önkormányzat által kezelt pályázati lehetőségekkel is, így például a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) vagy a TOP Plusz kiírásait érintően is dicséretre méltó eredményeket tud felmutatni a község. Mint arról portálunk is beszámolt: a lucfalvai Fészek Óvoda is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével esik át fejlesztésen, amely beruházás munkaterületét a napokban adták át.

Becsó Zsolt beszédének zárásaként az esemény résztvevőit emlékeztette a június 9-i választások tétjére, illetve szavazásra biztatott minden lucfalvai lakost.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában