Múltidéző

2023.12.24. 12:38

Jótékony céllal nyomták a gázt Salgótarjánban, arany és bronz az országos döntőben, mattolt a gyarmati lány, megtelt az új atlétikapálya – áprilisban ezektől volt hangos a sportélet Nógrád megyében

Összegyűjtöttük, melyik sportcikkeket olvastátok a legtöbben áprilisban.

Nool.hu

Jótékony céllal autóztak a nógrádiak: egymillió forint gyűlt össze Szilágyi Richárd kezelésére

Szilágyi Richárd esete a nógrádiakat is megmozgatta, amelynek köszönhetően 1 millió 260 ezer forint gyűlt össze a németországi kezelésére.

Mint arról még a jótékonysági rendezvény előtt beszámoltunk: Szilágyi Richárdnak 2022. május 27-én, a Dunakanyar Rally bejárása közben hirtelen megállt a szíve, közel egy éve fekszik kómában. A böszörményi férfi sokáig élet és halál között lebegett, ám van esély a felépülésére. Több orvosi vizsgálat és vélemény is igazolta, hogy intenzív rehabilitáció szükséges a férfinak. Magyarországon azonban nincs olyan intézmény, ahol fogadnák őt, így egy németországi kezelésre gyűjtenek neki országszerte, amelyhez 40 millió forintra van szükség.

A jószándékú emberek szűkebb hazánkban is összefogtak. Április 9-én, vasárnap egy gyűjtési akciót hirdettek meg a salgótarjáni Tesco parkolójában, ahol profi pilóták mellé ülhettek be a résztvevők, a kialakított pályán pedig megtapasztalhatták az autóversenyzés okozta örömöket, élményeket.

A rendezvényen részt vett a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési szakembere, valamint toborzója is. A rendőr-főkapitányság munkatársától az érdeklődők tájékoztatást kaptak a Közlekedik a család vetélkedőről és a biztonsági öv használatát népszerűsítő "Csat(t)tlakozz!" kampányról – olvasható a Police.hu-n.

Mint írták: a gyerekek ügyességi pályán próbálhatták ki kerékpáros tudásukat, valamint játékos formában bővíthették közlekedésbiztonsági ismereteiket. Az érdeklődők láthatósági eszközöket kaptak jutalmul – mutattak rá.

A Mester Motorsport Club a minap a Facebookon közölte, hogy mennyi is az annyi: több mint 1 millió 200 ezer forinttal járultak hozzá Nógrádban a férfi németországi kezeléséhez. 

Salgótarjáni arany és balassagyarmati bronz is született a mezei futás országos döntőjében

Mag Viktória (Bolyai) megvédte diákolimpiai bajnoki címét, Ódor Benedek (Dózsa) pedig bronzérmes lett a tanulók mezei futó bajnokságán.

Az egyik legnépesebb diákolimpiai megmérettetésre, a mezei futó döntőre idén is rengetegen, 37 ezer diák nevezett országszerte, közülük pedig 2300-an jutottak el a fináléra. A hagyományosan a gödöllői reptéren lebonyolított bajnokságon a legkisebb korosztályban a lányoknak 1,5 kilométeres távot kellett teljesíteni, amely fokozatosan emelkedett nem és korosztály szerint, egészen a legidősebb fiúknak szóló 5 kilométerig. A verseny egyéni és csapatszinten egyaránt zajlott, a résztvevő iskolák az egyéni versenyzők mellett öt fős csapatokat is indíthattak.

Ami a nógrádiakat illeti, a legnagyobb létszámban a balassagyarmatiak köröztek a reptéren, ezzel is bizonyítva, hogy a városban egyre fontosabb az atlétika, és a Dózsára épülő csoport az új pályát is benépesíti majd. Közülük a legjobb eredményt a második korcsoportos Ódor Benedek érte el, aki egy nagyon szoros hajrá után szerezte meg a bronzérmet, 228 induló között.

A legjobb eredményt Mag Viktória érte el, a Bolyai sportolója egy őrületes hajrá után megvédte bajnoki címét, és 102 lány között szerzett aranyérmet. Viki ezzel beírta magát a mezei futás történetébe, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy a magyar bajnoki cím mellett, kétszeres is megnyerték egyéniben a diákolimpiai döntőt, a számtalan csapat sikerről nem is beszélve.

Összesen 47-en képviseltek nógrádi tanintézményt a nap során, és többen is remek helyezéssel vetették észre magukat.

Korcsoportjában az ország legjobb sakkozója lett a balassagyarmati lány

Az elmúlt hétvégén Szolnokon rendezték a II. korcsoportosok országos döntőjét.

Az elmúlt hétvégén került sor a II. korcsoportosok számára kiírt sakk országos diákolimpia döntőjére, amelynek Szolnok adott otthont. Nógrádot a március végén, a Karancslapujtőn rendezett vármegyei fordulóban diadalmaskodó Drajkó Dóra (Balassagyarmati Dózsa György Általános Iskola, 3.a osztály) képviselte, aki az „egyéni amatőr” csoportban diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Felkészítőjével, Urhegyi Ferenccel végzett kitartó, szorgos gyakorlásuk tehát kiemelkedő eredménnyel párosult.

A remek sikerhez szívből gratulálunk és további sportsikereket kívánunk Dórának és családjának, valamint felkészítő tanárának. 

Már az avatón megtelt élettel az új balassagyarmati pálya

Majdnem kétszáz fiatal avatta fel az új létesítményt. Olimpiai bajnok is érkezett Nógrád első atlétikai centrumának átadására
A hivatalos ceremóniát követően rögtön birtokukba is vették a pályát a fiatalok, hiszen itt rendezték meg az U10-es, majd az U12-es regionális csapatbajnokságot is. A Salgótarjáni AC szervezésében Balassagyarmatra látogatott a Gödöllői EAC, az FTC, a Csepeli DAC, a Váci Reménység, a Dunakeszi VSE, az Albertirsai SE és a Ráckeve SZSE is, azaz majdnem kétszázan versenyeztek a nap során a Magyar Atlétikai Szövetség eseményén. A Kölyökből Atléta programhoz csatlakozó egyesületek nyolcfős csapatai mérték össze tudásukat, eredményhirdetést viszont nem tartottak, hiszen ebben a korban még nem ez a lényeg.

A balassagyarmati atlétikát is segítő SAC mindkét korcsoportban három csapatot állított ki, és a gyerekek közül harmincketten is a Dózsa iskola keretein belül készülnek a megmérettetésekre.

Az atlétapalánták több szakágban is felavatták a pályát, hiszen volt sprintváltó, illetve a hosszútávfutást népszerűsítő hat, illetve hétperces Cooper-futás is. Ez utóbbi bizonyult a leglátványosabb versenyszámnak, hiszen egyszerre több mint száz kis atléta körözött egyszerre. Az ugrógödör sem maradhatott érintetlenül, itt a hármasugrásra rávezető feladatban mutathatták meg, mit tudnak. A dobó számokról sem feledkeztek meg, a kislabdahajítás két pályán zajlott egyszerre.

Bár csapateredményeket nem hirdettek, ahol lehetett, kiemelték az egyénileg kimagasló teljesítményeket. Itt helyi fiatalt is megtapsoltak, a SAC-Dózsa színeiben Ódor Benedek bizonyult a legjobb hosszútávfutónak és kislabdahajítónak is.
A két régióbajnokság között két sportágnépszerűsítő eseményt is tartottak. Előbb a Kölyökből Atléta programban szereplő Játékvár óvoda U6-os csöppségei mutatták meg, mit tanultak eddig, majd a válogatott kerettaggal is büszkélkedő Vitalitás SE kalapácsvetői próbálták ki a vadonatúj dobókertrecet.

A tervek szerint egy hónap múlva a megyei diákolimpiai küzdelmeket is az új pályán rendezik majd, valamint több országos minősítő versenyt is ide szeretnék hozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában