Múltidéző

2023.12.24. 13:07

Csehországban is remekeltek a gyarmatiak, strandkézilabda siker, Örményországban is segített a bokszedző, szécsényfelfalui győzelem a világjátékon – májusban ezektől volt hangos a sportélet Nógrád megyében

Összegyűjtöttük, melyik sportcikkeket olvastátok a legtöbben májusban.

Nool.hu

Csehországban is sikeresen szerepeltek a balassagyarmati egyesület karatésai

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a csehországi Kadanban a Cseh Grand Prix Nemzetközi Versenyt, ahol hat ország mutathatta be tudását karatában, formagyakorlatban és Kumite versenyszámban. A Magyar JKA Karate válogatott is részt vett a megmérettetésen, közel ötven sportolóval.
– A Balassagyarmati Karate Sportegyesületet Takács Csenge képviselte U18-as és U20-as korosztályban, illetve Gál-Cseri Ábel 10-11 éves korosztályban – mondta el portálunknak Takács Csaba az egyesület elnöke.

Hozzátette: Takács Csenge U18 kadett korosztályban közel harminc induló közül megnyerte a kata versenyszámot, így bajnok lett. Az U20 junior korosztályban kata versenyszámban szintén a népes mezőnyből végzett az első helyen a fiatal lány. Azonban az U18-s kadett korosztályban kumite versenyszámban a harmadik fordulóban sérülés miatt fel kellett adnia a további küzdelmet.

Az egyesület elnöke kifejtette továbbá, hogy Gál-Cseri Ábelnek ez volt az első nemzetközi versenye, így érthető módon kicsit félénken állt fel a tatamira kata versenyszámban. Sajnos nem sikerült bejutnia a legjobb négy közé, azonban az első kumite megmérettetésén is ügyesen helyt állt.

Salgótarjániakkal a soraiban nyert Európa-bajnokságot a strandkézi válogatott

A Salgótarjáni Strandépítők KC két játékost is adott az aranyérmes nemzeti csapatnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a salgótarjáni játékosok közül Csuka Balázs és Hajdú Péter is tagja volt az Európa-bajnokságon szereplő strandkézilabda válogatottnak. A portugál kontinenstorna döntőjében a magyarok 2:0-ra legyőzték Németországot.

Az európai szövetség honlapja szerint a magyarok az első szettet 20:16-ra, a másodikat 20:18-ra nyerték meg. John András hat, Vizes Patrik és Kun Attila négy-négy, Gyene Norbert három, a Strandépítők egyik büszkesége, Csuka Balázs kettő, Balogh Ádám pedig egy góllal járult hozzá a sikerhez.

A magyar csapat még a csoportkörben 2:0-ra kikapott Portugáliától, Olaszországot és Franciaországot viszont 2:0-ra legyőzte. A középdöntőben Norvégiával szemben 2:1-re veszített, Németországot és Spanyolországot azonban egyaránt 2:0-ra megverte. A negyeddöntőben Ukrajnát 2:0-ra, az elődöntőben Portugáliát 2:1-re győzte le, a vasárnapi döntőben 2:0-ra diadalmaskodott ismét a németek ellen.

– Nagyon boldogok vagyunk! Úgy érzem, taktikai győzelmet arattunk a döntőben, igyekeztünk védekezésben a németek ponterős pozícióira, figuráira koncentrálni és belekényszeríteni őket olyan helyzetekbe, amelyekből a torna során kevés pontot értek el. Ez nagyrészt sikerült, nagyon jól dolgoztak a fiúk, fegyelmezettek voltak, sikerre éhesek. A végén ránk jött egy kis „győzelmi félelem”, elszórtunk labdákat, de a vége jó volt, miénk az arany! – értékelte a sikert Gulyás István szövetségi kapitány. 

Örményországban is segítette a válogatottat a salgótarjáni bokszedző

Botos Tibor a ring mellől osztogatta a tanácsokat az ifjúsági Eb-n.
Ahogy arról már többször is beszámoltunk, Botos Tibor, a Salgótarjáni Boksz SE vezetőedzőjének szakmai tudására az ifjúsági válogatottnál is számítanak. Ács Józsefnek, a fiúk szövetségi kapitányának segítőjeként több világeseményre is elkísérte már a válogatottat, és számos medál megszerzésében segített.

Nemrég Örményországba is a válogatottal tartott, ahová egy izzasztó háromhetes alapozás után utaztak ki.

– A Madárfészek akadémián töltött három hét első fele az erőnlétről és az állóképességről szólt, a második részben pedig rengeteget iskoláztunk, kesztyűztünk a srácokkal. Nagyon hasznos volt a felkészülés szempontjából – mesélte Botos Tibor, ki a Jerevánba utazó nyolc fiú szerepléséért felelt.

A hat lánnyal kiegészített magyar csapat egyébként minden idők legeredményesebb ifi Eb-jét zárta. A "gyengébbik nem" képviselői egy bajnoki címet és három ezüstöt szereztek, míg a fiúk az egy ezüstjük mellé két bronzot is bezsebeltek.

– A 71 kilósok között érdekelt Nileborg Krisztián sérült kézzel utazott ki a kontinenstornára, az első meccseit szinte csak egy kézzel nyert meg. Az elődöntőben egy nagyon erős üzbéget is legyőzött, a fináléban azonban nagy szerepe volt, hogy sérült kézre húzott kesztyűt  – emelte ki a legjobb fiú eredményt Botos Tibor. A két bronzot Zsigó Csaba és Oláh Levente szerezte.

Az SBTC egykori hétszeres felnőtt magyar bajnok bunyósa hatalmas élménynek nevezte azt a 12 napot, amit Örményországban tölthetett, és hálás a szövetségnek, hogy számítanak a tudására.

– Minden tökéletes volt kint, gyönyörű környéken lehettünk, minden nap láttuk az Ararátot. Hatalmas élmény volt, hogy rendőri felvezetéssel mehettünk át Jereván belvárosán. A srácok igazi csapatot alkottak, egymásért küzdöttek, szurkoltak egymásnak. Alázatosan dolgoztak, mindent megtettek a sikerért - foglalta össze Botos Tibor.

Közben a salgótarjániak a nagy hagyományú Bornemissza-emlékversenyre készülnek, Botos Tibornak egykori tanítványa, Oláh Gergő segít be, amíg ő a válogatottnál dolgozik.

Szécsényfelfalui aranyérem a szervátültetettek világjátékán

Zilaj Csaba kiválóan teljesített, hiszen világbajnoki címe mellett három bronzérmet is szerzett.

Április 14. és 21. között kerül megrendezésre a szervátültetett társadalom legrangosabb eseménye, a XXIV. Szervátültetettek Világjátéka Perth-ben, Ausztráliában. Világjáték jelentőségét növeli, hogy a pandémia óta ez az első világesemény, melyen sportolóink részt vesznek.

A verseny nógrádi sikereket is hozott, hiszen a szécsényfelfalui Zilaj Csaba 400 méteres síkfutásban korosztályos világbajnoki címet szerzett, 100, 200 és 1500 méteren pedig harmadikként ért célbe, így összességében négy éremmel zárta a világjátékokat.

Csaba 15 éve vesz részt atlétaként a nemzetközi versenyeken, számára eddig a legkedvesebb nemzetközi verseny is Ausztráliában volt, az volt élete első Szervátültetettek Világjátéka 2009-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában