Verseny

2023.05.26. 17:38

Csúsztak-másztak, lógtak, csüngtek – közel hétszáz kadét szállt versenybe Bánkon (videó)

A Honvédelmi Sportszövetség a Magyarországi OCR Sport Szövetség együttműködésével immár harmadik alkalommal rendezte meg pénteken a Honvéd Kadét Akadályfutó Versenyt Bánkon. A megmérettetésen a Honvéd Kadét Programban résztvevő intézmények kadétjai küzdöttek meg egymással, összesen 37 iskola 656 tanulója állt rajthoz.

Lászlók Judit

Mesterséges és természetes akadályokkal tűzdelt futamon mérhették össze tudásukat a fiatalok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A megmérettetés célja: honvédelmi sportokkal, specifikus akadályelemekkel bővíteni, színesíteni a fiatalok sportolási lehetőségeit és erősíteni a közösségalkotást a Honvéd Kadét Program keretein belül.

A megnyitó ünnepségén dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, egykori honvédelmi miniszter, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője köszöntőjében elmondta: 2017-ben három középiskola jelentkezett a Honvéd Kadét Programba, mára pedig már 130 intézmény kötött szerződést a Magyar Honvédséggel. Mindez azt jelenti, hogy népszerű a kadétképzés. Dr. Simicskó István köszöntőjében hangsúlyozta továbbá, örül annak, hogy egyre többen választják ezt a képzést. 

– A kadét képzésben való részvétel egy jó életpálya kezdete. Bízom benne, akár katonai, akár rendészeti, vagy bármilyen más hivatást választotok, meg fogjátok állni a helyeteket, hiszen ilyen küzdelmek közepette többek lesztek másoknál, nem átlagos képességű gyerekek és fiatalok. A belső önismeretetek, az akaraterőtök fejlődik és a fizikai állapototok is erősödik – mondta dr. Simicskó István. Hozzátette: az életben folyamatosan lesznek próbatételek, amelyekre az ilyen versenyek segítenek felkészülni. 

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője vette át a szót, aki arról beszélt, hogy a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum a napokban írta alá a megállapodást a Magyar Honvédséggel, így csatlakozott a kadét képzéshez. Beszédében kiemelte: szükség van a jól képzett katonákra, akik a haza védelmében részt tudnak venni. 

A megnyitó ünnepség végén Torma Andrea, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: nagy öröm számukra, hogy Bánk immár harmadik alkalommal adhat otthont a megmérettetésnek. 

A Bánki Honvéd Kadét Akadályfutó Verseny a Honvéd Kadét Kupa utolsó állomása, ahol közel hétszáz kadét versenyzett. A résztvevők egy 3,5 kilométeres, mesterséges és természetes akadályokkal tűzdelt futamon mérhették össze tudásukat egymással. Ezek közé tartozott a lézerfegyveres lövészet, a súlyhordás, a gránáthajítás, illetve a gyűrűs átlengő. Ezeken túl vízi- és palánkakadályok, szintkülönbség, valamint csatornakúszás és függőhíd is nehezítette a futást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában