Kiállítás

2022.09.09. 14:23

Fotók a hálóban – a falusi labdarúgás élményét mutatják be a szécsényi múzeumban

Igazi futball️ hangulatban úszott csütörtök délután a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. Bár nem szó szerint süvített a bőrlabda a helyszínen, csupán a Nemzeti Sport közreműködésével, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum kivitelezésében nyílt tárlat a magyar futball rejtett tájairól.

Lászlók Judit

Az érdeklődők bepillanthattak a futball világába

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotó- és videoriporterek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világát igyekeznek dokumentálni riportok, képek, videók segítségével. A gyűjtőmunkát 2015-ben kezdték el és immár több mint százötven helyszínt érint. Az országjárás összegzéseként 2020-ban egy fotókönyv készült, majd egy évvel később kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban. A Hátsó Füves – Barangolás a magyar futball rejtett tájain című fotókiállítás egy részét hozták el a szécsényi múzeum, mely csütörtök délután nyílt meg a Nemzeti Sport közreműködésével, a Kazinczy Ferenc Múzeum kivitelezésében. 

Az eseményen dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a fotókiállításon nógrádi települések, köztük Kálló és Ságújfalu is szerepel. 

Jusztin Ferenc szenior magyar bajnok hossztávfutó a szécsényi sport utánpótlásának helyzetéről, eredményeiről, valamint saját pályafutásáról szólt. Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a falvakban lévő focicsapatok a sport szeretete mellett nagyon erős közösségi erőt is jelentenek. Mint mondta, a kiállítás képei ezt is tükrözik. 

Végül Sisa Tibor, számos NBI-es csapat az U19-es EB- bronzérmes válogatott edzője beszélt arról, hogy az amatőr futball eltűnőben van, az elmúlt húsz évben közel ötszáz labdarúgó csapat szűnt meg az országban. 

– A mozgás, a sport megmentheti a gyermekeket. Jobb lehet a kognitív képességük, illetve megtanulnak egy közösséggel együttműködni. A labdarúgás maga az élet. Megtanít minket arra, hogy hogyan kell viselkedni az életben – fogalmazott Sisa Tibor. 

Hozzátéve, hogy a futball mindössze egy százaléka profi, a többi az amatőr foci, ahol szívből, egymásért, az élményért és a faluért játszanak. – Éppen ezért fontos, hogy ezt megmentsük és megismertessük a következő generációkkal. A szülőknek, a nagyszülőknek, a pedagógusoknak fontos szerepe van abban, hogy a gyermek sportoljon, focizzon. 

Sisa Tibor számos saját élményt is megosztott a résztvevőkkel a Nógrád megyei futballhoz kötődően. 

Az eseményen közreműködött a szécsényi Szenior Örömtánc csoport, majd a jelenlevők a fotókon keresztül betekinthettek a magyar amatőr futball világába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában