Cselgáncs

2022.01.01. 19:45

Fiatal salgótarjáni sportolót választottak az év legjobbjának

Papp Lilla, a salgótarjáni Görbeország DSE mindössze 15 éves növendéke lett az év női dzsúdóversenyzője a speciális kategóriában.

Bakos László

A salgótarjáni Görbeország DSE versenyzője, Papp Lilla edzőjével, Megyeri Lászlóval gyakorol a tatamin

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Megyeri Lászlóhoz nyolc évvel ezelőtt odalépett egy anyuka, aki akkor 7 éves kislányának keresett éppen sportágat. A cselgáncsedző szívesen fogadta Lillát, aki értelmi sérülése és siketsége miatt hátrányból indult a beilleszkedésben. A társai azonban az elmúlt évek alatt végig segítőkészek és megértőek voltak a lánnyal szemben, akit egy percig sem kezeltek máshogy, mint a csapattársait. A többiek elfogadták Lillát, aki gyakran maga is segít a kisebbeknek, például amikor be kell kötni az öveket. 

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) keretein belül megrendezendő erőpróbák mellett a 15 éves lány az épek versenyein is tatamira áll, versenyen kívül. A speciális kategóriákban öt divíziót határoztak meg, az egyesbe az enyhe fogyatékosságok, míg az ötösbe a legsúlyosabbak kerültek. Lillát a hármasba sorolták, ahol súlycsoportonként küzdenek meg egymással a cselgáncsozók. 

Megyeri László szerint tanítványa nagyon ügyes az álló küzdelmekben, a földharcot viszont még gyakorolniuk kell. A hallókészülék használata elég balesetveszélyes az edzések és az összecsapások alatt is, de használata szükségszerű az utasítások megértésében. A következő időszak fontos feladata lesz, hogy megoldást találjanak erre a problémára. 

Idén Lillát választották meg az év legjobb női cselgáncsozójának a speciális kategóriában. Nagy célja a 2023-as speciális világjátékokon való részvétel, amelyet Berlinben rendeznek majd, ebben Juhász József, a magyar speciális dzsúdóválogatott vezetője is közreműködik. 

A Görbeország DSE egyébként eredményes esztendőt zárhat, hiszen Czikora Márta révén országos bajnokot is fel tudtak mutatni. Mellette Nagy Sarolta ezüst-, Balogh Bertold pedig bronzérmet szerzett az ob-n, míg Kapitány Soma és Sirkó Dalma egyaránt ötödik hellyel gyarapodott. 

Megyeri László vezetésével megkezdődött a 2022-es nemzetközi edzőtábor szervezése is, ami az eddig megrendezett 26 összejövetellel már most egyedülálló az egész országban.

Címkék#cselgáncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!