Gólyamentés

2024.05.28. 20:00

Befogadta a szügyi gólyapár a három mentett herédi fiókát

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) portálunkhoz eljuttatott közleményében tudatta, hogy május közepén áramütés érte Heréden, a focipálya mellett az ott költő gólyapár egyik tagját, amely végül elpusztult. Az MME öt pár napos gólyafiókát talált a fészekben, így a kimentésük mellett döntöttek. Sajnos időközben Szügyben a teljes fészekalj elpusztult, így lehetőség nyílt három herédi fióka kihelyezésére a nógrádi községben.

Lászlók Judit

Az MME tájékoztatása szerint május 12-én áramütés érte Heréden a focipálya mellett az ott költő gólyapár egyik tagját. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság  (BNPI) őrszolgálatát május 13-án értesítették az esetről, majd Molnár Márton munkatársuk megerősítette, hogy az ott fészkelő egyik gólya elpusztult.

A szügyi gólyapárnál találtak új otthonra a fiókák
A szügyi gólyapárnál találtak új otthonra a fiókák
Fotó: Beküldött

„Ekkor még a megmaradt szülő a fészken volt a fiókák felett, de etetni már nem tudta őket, mivel nem volt, aki leváltsa őt. Segítséget kértünk az áramhálózati kft.-től, akik egy emelőkosaras géppel feljuttatták kollégánkat a fészekhez, amiben öt pár napos fióka volt” – olvasható a közleményben. Hozzátették: az ilyen kis fiókáknak még folyamatos szülői felügyeletre van szükségük, amit csak két gólya képes ellátni egymást váltva a fészken, ezért a fészekalj kimentése mellett döntöttek.

Hozzátették:  a kisgólyák első körben Harmos Krisztián kollégájukhoz kerültek addig, amíg a kicsinyek a Vidra Verda segítségével el nem jutottak Budapestre az Állatkerti Vadállatmentő Központba. Ott a lelkes gondozók vették oltalmuk alá a fiatal gólyákat, míg a herédi gólyafik az állatkertben gyarapodtak. Aztán pünkösdvasárnap érkezett a hír, hogy a szügyi fészekben valami gond van a gólyafiókákkal.

Tüdőgyulladás okozta a szügyi fiókák pusztulását

„Május 19-én, délután fél kettőkor az utolsó elpusztult fiókát tette ki a tojó a fészek szélére. Egyeztettünk a kamerát működtető helyi önkormányzattal, a polgármester, Frenyó Gábor begyűjtötte mind a négy elpusztult fiókát és leellenőrizte a fészket, ahol már csak egy tojás maradt. A gólyapár nem hagyta ott a fészket, hanem a megmaradt tojáson még továbbkotlott pünkösdhétfőn is, annak ellenére, hogy az egy bezápult tojás volt” – közölte az MME, amely szerint ez a helyzet lehetőséget teremtett a beavatkozásra, hogy egy új fészekaljat hozzanak létre a herédi fiókákból a szügyi gólyafészekben. Majd némi szervezés után május 21-én Bíró Gábor önkéntes segítségével két gólyafióka eljutott Szügybe, ahol behelyezték őket a fészekbe.

Az MME tájékoztatása szerint az ilyen dajkásításoknál mindig meg van annak a veszélye, hogy a pótszülők miként reagálnak az új jövevényekre. Azonban a Szügy önkormányzata által üzemeltetett kameráknak hála figyelemmel követhették az eseményeket.

A szügyi gólyapár befogadta a herédi fiókákat

„Némi hezitálás után a tojó madár ellenőrizte a fészek új tartalmát, csőrével meggyőződött arról, hogy életképesek-e a fiókák, amely emelgetésből és nem túl kedves bökdösésekből állt. A fiókák átmentek a teszten és befogadták őket” – számolt be róla az MME, amely szerint így felmerült még egy testvérük melléjük helyezésének a lehetősége is, amelyet május 25-én este meg is valósított Frenyó Gábor.

Az MME kitért arra is, hogy azért vesződtek annyit egy gólya fészekalj visszahelyezésével az eredeti, természetes környezetébe, mert csak a fészekben nevelkedett gólyák képesek a faj normális viselkedésének mintázatait eltanulni. Az ember által nevelt egyedek sajnos imprintálódnak, olyan tulajdonságokat, viselkedési normákat is felvehetnek, amely nem a faj sajátja. Ezért a mentett fiókáknál mindig törekednek a mihamarabbi adoptálásra, ha van rá mód. Általában két fiókával gyarapítják a fészekaljat, de a szügyi esetében három kihelyezésére is módjuk nyílt.

Az élő közvetítés itt érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában