hazavágyódás

2021.07.27. 19:51

Gyötörte a honvágy: 40 év után hazatért Amerikából a nováki sportoló

Szabó Gábor megjárta Amerikát, hosszú évtizedekig élt ott családjával, de 39 év után hirtelen olyan honvágy fogta el, hogy végleg visszaköltözött szeretett falujába. A sport, a futball és a jégkorong mindig központi szerepet játszott az életében. Manapság, immár nyugdíjasként, gombfociban jeleskedik.

Cserhalmi Adél

Szabó Gábor (a jobb oldalon) gombfocis csapattársaival egy sikeres szereplés után

Forrás: Beküldött fotó

Szabó Gábor még 1982-ben, futballistaként döntött úgy, hogy családjával együtt Amerikába költöznek. Ott aztán először jégkorongozni kezdett, majd Utah Államba egyedüliként, megalapították a helyi futballcsapatot. Persze eleinte több nehézséggel is szembenéztek.

– Egy rokonuk fogadott be ideiglenesen Los Angelesben. Mivel nem beszéltem a nyelvet, fogtam egy kéziszótárt és azzal jártam az angyalok városát. Beszélgetéseket kezdeményeztem, hogy leküzdjem a gátlásaimat, mert tudtam, hogy hamar saját lábamra kell állnom – kezdte a beszélgetésünket. – Vettem egy autót, és elindultam munkát keresni, de Salt Lake Cityben lerobban a kocsim, így ott maradtam a mormonok földjén.

Nappal iskolába járt, karosszérialakatosnak tanult, este pedig mosogatott egy kollégiumban. Mivel Hollywood közelében élt, így keresetkiegészítésként többször statisztált sikerfilmekben, például a Rambóban vagy több Schwarzenegger-filmben is. Emellett sportolni is elkezdett, s mivel eleinte nem volt lehetősége labdát rúgni, így a helyi jégkorongcsapatba igazolt.

– Tizenöt évig kergettem a korongot amatőr, félprofi és profi csapatokban. Kaliforniától Montanáig jártunk mindenfelé. Beneveztünk az amatőr jégkorong-olimpiára, ahol nagyon csúnya sérülést szereztem. Több helyen is eltörött a lábam. Így ért véget a jégkorongos pályafutásom – mondta szomorúan.

Szabó Gábor (a jobb oldalon) gombfocis csapattársaival egy sikeres szereplés után
Fotó: Beküldött fotó

Ennek ellenére nem tudott elszakadni a sporttól, 1999-ben nagyobbik fiával megalakították a Provo United Footbol Clubot, azaz a Salt Lake City focicsapatát.

– Mindig szerettem a futballt, fiatalabb koromban a Kőbánya csapatában fociztam. Itt Amerikában nem fociztak az emberek, inkább a baseball és a rögbi játéknak hódoltak, szóval egyedi volt a kezdeményezésünk.

Olyan sikeresek lettek, hogy először ifjúsági, majd felnőtt-, aztán öregfiúkcsapatuk is lett, végül női gárda is került a Salt Lake City focipályájára. Utah államban addig nem is volt focicsapat.

– Támogatókat kerestem, béreltem focipályát, festettem a padokat, nyírtam a füvet, elvégeztem egy edzői minősítőt. Aztán diplomát szereztem pályabíróként. Bírói vizsgával, játékvezetőként az egész államokat beutaztam. A harmadik fiamról már egész kis korában kiderült, hogy nagy futballtehetség – mondta büszkén, hozzátéve: – A gyerekek nagyon szerettek futballozni, és amikor nem edzettünk, akkor megtanítottam nekik a magyar gombfocit. Amerikában egyáltalán nem ismerték ezt a játékot, nagy sikere volt a spanyol ajkú gyerekek körében.

Most gombokkal játssza a focit

Szabó Gábor természetesen a magyar válogatottnak szurkolt az foci Eb-n, de szabadidejében már csak a gombfocival foglalkozik. – Beneveztem az X-es Gombfoci Ligára. Nagy viadal lesz, harminc csapat fog versengeni. Egerben, Budapesten és más helyszíneken lesznek a csoportmérkőzések. Amikor Mátranovákon bejelentették, hogy megszűnik a focicsapat, szomorúan vettem tudomásul, de aztán kiírtam az internetre, hogy hozzám lehet jönni gombfocizni. Magam is meglepődtem, hogy mennyien jelentkeztek – mondta örömmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában