Horogra akad

2020.08.18. 13:50

Gyakran görbül a horgászbot és merül az úszó a Berekalji horgásztónál

Nógrád megye egyik legfiatalabb horgászegyesülete a szügyi székhelyű Berekalja: 2006-ban alakult, de működését csak egy évvel később kezdte meg. Az ezredfordulón megépített víztározó a változatos és a rendszeres telepítéseknek köszönhetően gazdag halállománnyal rendelkezik, örömére minden, a szép természeti környezetben kikapcsolódást kereső sporttársnak.

Faragó Zoltán

Tálas Károly szügyi sporthorgász egy szép tükörpontyot akasztott horogra a Berekalján

Forrás: NMH

Fotó: T. A

A Berekalji Horgász Egyesület elnöke két éve Tóth Tibor.

– A vízfelület 30 hektár, a tározó átlagos mélysége kicsi, egy-két méter közötti – mondta el portálunk kérdésére a Szügyben élő fiatalember. – Emiatt csak ősszel és tavasszal végzünk haltelepítéseket, mert nyáron a könnyen felmelegedő vízben ez nem volna szerencsés. Tóth Tibor hozzátette: ponty, süllő, csuka, harcsa mellett keszegféléket is rendszeresen telepítenek a Berekalja vizébe.

– Szügyi és környékbeli a tagság nagy része, de vannak néhányan messzebbről, még Szlovákiából is. Ők természetesen magyar horgászvizsgát tettek, és rendelkeznek minden szükséges engedéllyel is.

A horgászegyesület és a községi önkormányzat között kiváló az együttműködés, ennek köszönhetően a civil szervezetnek irodája is van, méghozzá gyönyörű műemléki környezetben, a volt szügyi vármegyeháza kapujában álló őrtornyok egyikében. Valószínűleg példátlan a megyében, hogy az ügyeket a saját irodájában intézheti az egyesület.

Tálas Károly szügyi sporthorgász egy szép tükörpontyot akasztott horogra a Berekalján
Fotó: T. A / NMH

– Három éve, kedvezményesen kaptuk használatba a helyiséget, elsősorban a horgászjegyek kiadását intézzük itt – mondta Tóth Tibor. – Jelenleg 75 felnőtt-, hat ifjúsági, két-három pártoló és 24-25 gyermektagunk van. A legfiatalabbaknak rendeztünk már versenyeket is, a Magyar Horgászok Országos Szövetségének (MOHOSZ) pályázati támogatásával. Két korcsorban, a hat–tíz és a tíz–tizennégy évesek mérhették össze tudásukat, a győztesek pedig értékes, kiváló minőségű horgászfelszereléseket kaptak, mindkét korcsoportban. Egyébként a MOHOSZ a működést pályázatokon keresztül is támogatja. Ezek nagyon leegyszerűsített kiírások, nem jelent gondot az ügyintézés.

Hozzátette: a társasági élet is élénk a Berekaljánál. Rendszeresen tartanak a tározónál családi napot is, amit a tagság nagy örömmel látogat. A legutóbbi közösségi munkát augusztus 8-ára szervezték meg, ennek fő célja a vízparti növényzet karbantartása volt.

– Mindenki köteles a saját horgászhelyét rendben tartani, megőrizni a part, a tó és persze a tágabb környezet tisztaságát – mondta Tóth Tibor. – Ez ahhoz is hozzájárul, hogy a tagság kellemes környezetben, családostól pihenhet a természetben. Így horgászvendégeink számára is vonzó a Berekalja!

Hozzátette: a Berekalji Horgász Egyesület egyik tagja, aki rendőrként dolgozik, ellátja a hivatásos halőri feladatokat. Nemrég a vezetőség környezetvédelmi felelőse elvégezte a tógazdatanfolyamot, segítve ezzel is a további szakmai munkát, természetesen a tagság önkéntes támogatása mellett.

– Nagy szerencse, hogy vannak olyan emberek, akik a munkájuk mellett hajlandók a szabadidejükben a közösségért is dolgozni – mondta Tóth Tibor. – Ezzel nemcsak mások kulturált szórakozását, hanem a természeti környezet megóvását is szolgálják!

Szép zsákmánynak örülhettek

Szétnéztünk a festői fekvésű tározó partján is. Szügy és Mohora község között, a kőkapui oldal és a Szálaskői dombok között húzódik a Feketevíz-patak vízgyűjtőjén kialakított tározó. A sekély vízmélység és a dús növényzetű partszakaszok kiválóak mind a vízi, mind a nádas élőhelyeket kedvelő madárfajok számára. A Berekalja varázsát az adja, hogy a természetes környezetben húzódó állóvíz kulturált körülményeket nyújt a horgászat szerelmeseinek. Tóth Tibor a Nool.hu-nak elmondta: régebben 14 kilós amurt és 8 kilós süllőt is kifogtak már a tározó vizéből. Idén kiemelkedő zsákmánynak tekinthető a tízkilós harcsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában