pumpapálya

2020.05.23. 11:20

Két nógrádi település is bringapályával gazdagodhat

Somoskőújfaluban és Szendehelyen is úgynevezett pumpapályákat építhetnek.

MTI/Nool

Csömör, 2020. május 20. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a futókörök és bringaparkok építésére kiírt pályázatról egy csömöri biciklipályánál az avatás napján, 2020. május 20-án. A kormány 652,5 millió forintos támogatásával 1,35 milliárd forint értékben épülnek futó- és bringapályák 33 településen.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

- A kormány 652,5 millió forintos támogatásával, összesen 1,35 milliárd forint értékben épülnek futó- és bringapályák 33 településen – nyilatkozta minap az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz az egyik épülő bringapályán tartott sajtótájékoztatón az MTI-nek elmondta, hogy az Aktív Magyarországért program keretében az idén futókörök és bringaparkok építésére írtak ki pályázatot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szervezésében, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ), a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) közreműködésével.

A pályázaton elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a másik 50 százalékot és a létesítmények fenntartását a pályázóknak kell állniuk. Feltétel volt a pályázatoknál, hogy a sportparkokat ingyenesen használhassák az emberek – tette hozzá a kormánybiztos.

Ismertette, hogy hét település nyert el támogatást futókör létesítésére, amelyeknek legalább egy kilométer hosszúnak és 120 centiméter szélesnek kell lenniük. A futókörök építésére 273,5 millió forint támogatást kapnak a települések. Bringapark 26 településen épül, összesen 379 millió forint támogatással.

Tóth András, a MAKETUSZ képviselője elmondta, hogy bringapark létesítésére 33 pályázat érkezett, ezekből 26-ot javasolnak támogatásra. A bringapályáknak 2021. május 31-ig el kell készülniük. Hozzátette, hogy a négy választható bringapark típusból a legnépszerűbb a pumpapálya volt.

Ebből a fajtájú pályából kettő is Nógrád megyében épülhet meg. A holkerekparozzak.hu oldal tájékoztatása szerint Somoskőújfalu és Szendehely is úgynevezett pumpapályával gazdagodhat.

Péter Attila a SZEOSZ elnöke közölte, hogy a futókörök átadási határideje szintén 2021. május vége lesz. A létesítményeket legalább öt évig fenn kell tartani és legalább évi négy alkalommal futórendezvényt kell szervezni.

Íme egy videó arról, hogyan is képzeljünk el egy pumpapályát:

Mi is az a pumpapálya?

A pumptrack, vagyis pumpapálya célja, hogy a bringások minél rövidebb idő alatt érjenek körbe pumpálás-gurulás módszerével, azaz tekerés nélkül. Ez a stílus segíti, tanítja a használókat a helyes kerékpár kezelésre, a kerékpáron való helyes testtartásra, javítja az egyensúly és koncentráló képességet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában