Önkéntes karanténba vonult az Eb-t megjárt nógrádkövesdi vívó

Ondrik Konrád nemrég tért haza a horvátországi utánpótlás Európa-bajnokságról, így a vívószövetség kérésére nem mozdulhat ki otthonról.

B.L.

Fotó: Kilian Agath

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Ondrik Konrád 82 vívó között szerzett bronzérmet a poreci kadett kontinenstornáról. Mivel a város közel van a koronavírus-járvány európai, olaszországi gócpontjához, ezért a Magyar Vívó Szövetség e-mail formájában arra kérte a hazatérő küldöttség tagjait, hogy a következő két hétben tartózkodjanak otthon és minimalizálják a közösségi érintkezés minden formáját. A válogatottak munkájában való részvétel tiltott, a távolmaradást igazoltnak tekintik.

Konrád otthon végzi az edzéseit
Fotó: Beküldött fotó

Portálunknak nyilatkozott a tehetséges vívó édesanyja, Ondrikné Szabó Tímea.

- Konrádon az Eb óta nem tapasztaltunk tüneteket, de természetesen fokozottan ügyelnünk kell a kézfertőtlenítésre és a higiéniára. Felelős magyar állampolgárként és szülőként kötelességünknek érezzük, hogy Konrád két hétig itthon tartózkodjon. Jelenleg velünk, szülőkkel él egy háztartásban. Mivel a nagyszülők 65 év felettiek, velük nem érintkezhet személyesen. Közösségbe egyáltalán nem megy, és számára az edzéseik is szünetelnek két hétig – mondta az anyuka.

Konrád természetesen jó sportolóhoz híven nem semmittevéssel tölti ezeket a napokat.

- Továbbra is edzek itthon, erősítő gyakorlatokat végzek, hogy formában tartsam magam. Rosszul érint, hogy elmarad a világbajnokság, mivel sok munkát fektettem a felkészülésbe. Bízom benne, hogy esetleg más időpontban megrendezésre kerül – mondta portálunknak a vívó.

A magyar csapat összesen négy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel az összesített éremtáblázat harmadik helyén zárt a poreci kadett és junior Európa-bajnokságon. Időközben az is biztossá vált, hogy a korosztályok világbajnokságát nem rendezik meg Salt Lake Cityben az eredetileg megjelölt időpontban, azaz április 3-án.

Önkéntes, illetve hatósági karantén

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Konrád Horvátországból tért haza, de ha Olaszországban járt volna, a hatósági házi karantén szabályai vonatkoznának rá. Utóbbi lényege, hogy a hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A koronavirus.gov.hu oldal szerint a hatósági házi karanténra kötelezett személy köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. A háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában