vívás

2020.03.12. 13:50

Európa legjobbjai között a nógrádkövesdi vívó

Az idén 17 esztendős Ondrik Konrád az olimpiai bajnok Szilágyi Áron hatására fogott kardot, azóta hétszer nyert országos bajnokságot, és már nemzetközi szinten is jegyzik a nógrádkövesdi fiút.

B.L.

A nógrádkövesdi Ondrik Konrádot már nemzetközi szinten is jegyzik

Ondrik Konrád 2003 októberében látta meg a napvilágot, születésétől fogva Nógrádkövesden él szüleivel és két testvérével. Negyedik osztályos volt, amikor először kipróbálta a vívást.

Konrád a kezdetektől fogva Bódy István mesteredző iránymutatásával készül a különböző megmérettetésekre. Legelső versenyén, gyerekként az eggyel idősebbek között szerzett bronzérmet, ez nagyban meghatározta a sport iránti magabiztosságát.

A 2016/17-es idényben a korosztályos összesítésben megszerezte a ranglista első pozícióját. Nem mellesleg ebben az évben még a BVSC serdülőcsapatával országos bajnoki címet is szerzett. A következő szezonban végig vezette a serdülő ranglistát, és minden körversenyt megnyert, még az ob-t is.

A kadett korosztályban már nemzetközi versenyeken is bemutatkozott, többek között a szófiai kard-Európa-kupán, ahonnan bronzéremmel tért haza. Az előző esztendő februárjában kadett korosztályban csapatban szintén bronzérmet szerzett a Foggiában rendezett Európa-bajnokságon.

Idén duplázni tudott az országos bajnokságon, hiszen csapatban és egyéniben egyaránt aranyérmet akasztottak a nyakába. Így Konrád összesen már hétszeres országos bajnoknak mondhatja magát.

– Igazi kis csibész a páston. Kreatív és erős, fizikálisan alig kell valamit fejleszteni rajta. Céltudatossága példaértékű; minden hétköznap Nógrádkövesdről jár edzésre. Vidéken nevelkedik, így kevesebb impulzus éri, letisztultabb a gondolkodása, mint a budapesti fiataloké. Nagyon érdekes srác, a tulajdonságaival emberileg is megkedveltette magát velem – vélekedett tanítványáról az ob-t követően a BVSC-Zugló mesteredzője, Bódy István.

– Semmi kétségem sincs afelől, hogy ő a korcsoport legjobbja – így a szakember. – Technikailag és mentálisan egyaránt jól fejlődik, ugyanakkor vannak hiányosságai. Nemzetközi versenyeken gyakran megilletődve lép pástra, nem tudja tudása legjavát nyújtani. Fiatal még, így ez idővel könnyedén kikü­szöbölhető.

Ondrik Konrád szemben

Pár hete Konrád nagy várakozással indult neki a Porecben megrendezett kadett Európa-bajnokságra, ahol eddigi legjobb eredményét érte el, miután bronzérmet akasztottak 82 induló közül a nyakába. Döcögve indult a nap a számára, a csoportkörből hatvanszázalékos teljesítménnyel jutott tovább. A 32-ért a brit Hónak esélye sem volt (15:6), ám ezt követően a második kiemelt olasz, Cantini következett. Konrád neki sem hagyott sanszot, 15:12-re győzött, és ezzel megnyílt az út az érem felé. Nem is hibázott a magyar, előbb a nyolcaddöntőben a román Stan (15:8), majd a negyeddöntőben a fehérorosz Koval ellen nyert könnyedén (15:10). Az esti folytatásban már nem sikerült a továbblépés, az Amerikában élő, későbbi aranyérmes német Heathcock megállította az addig védhetetlen támadásokat, 15:10-re nyert, és ezzel a magyar bronzérmet szerzett, amit így kommentált:

– A csoportban kicsit nehezen melegedtem be, de utána kifejezetten élveztem a vívást. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, bár közvetlenül az elvesztett elődöntő után nem volt felhőtlen a boldogságom… Ám összességében azért abszolút elégedett vagyok!

A váci Boronkay György Szakgimnázium tanulója több alkalommal indult a diákolimpiai küzdelmekben is. Rögtön az első alkalommal aranyérmet szerzett gyerekként, de már serdülőként is meg tudta nyerni az országos döntőt.

Újabb nagy versenyekre készül

Konrád egyébként egyetért az edzőjével, szerinte is van még hová fejlődnie:

– Az itthoni erőpróbákon mindig maximálisan összpontosítok. Az országos bajnokságon erős volt a mezőny, ennek ellenére mindig csak a következő tusra tudtam figyelni. Egy pillanatra sem zökkentem ki a ritmusból. Úgy érzem, a szorgalmam és kitartásom megvan ahhoz, hogy nagy eredményeket érjek el később, mindazonáltal a hiányosságaim kiküszöbölésére is nagy súlyt kell fektetnem – vélekedett saját teljesítményéről a nógrádi vívó.

Konrád jelenleg az április elején, az amerikai Salt Lake Cityben rendezendő korosztályos világbajnokságra készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában