legendák

2019.12.04. 19:50

Harminc éve volt az első Gabora gála, de 2020-ban elmarad

Rossz hír szűkebb hazánk labdarúgó-szurkolóinak: nem lesz Gabora-gála 2020 januárjában. Még szomorúbb értesülés, hogy a népszerű nemzetközi teremfutballtorna a főszervező, Gabora János betegsége miatt marad el.

Balás Róbert

2005. január 8.: A 13. eseményen a Gabora Team játékosai (balról): Hrutka János, Gabora János és Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott akkori szövetségi kapitánya

– Sajnos a hír igaz – erősítette meg Gabora János. – A betegség nagy úr, és akárhogyan is halogattam, most már el kellett kezdeni a gyógykezelésemet. Biztos, hogy meg tudtam volna szervezni ezt a gálát is, ezért is fogtam bele az előkészítésbe, már tárgyaltam egy nagy hírű nyugat-európai csapattal, de be kellett látnom: nekem és a családomnak az a legfontosabb, hogy rendbe jöjjek. Ezért a 2020-as Gabora-gálát ki kell hagynunk, hogy aztán 2021-ben újult erővel folytassuk a jótékony célú tornák sorozatát, amely harminc éve kezdődött. Hihetetlen, hogy milyen nagy idő telt el, és mekkora hosszú utat tettünk meg a gálákkal, amelyek révén már 85 millió forinttal támogattuk a salgótarjáni és környékbeli gyermekintézményeket.

2005. január 8.: A 13. eseményen a Gabora Team játékosai (balról): Hrutka János, Gabora János és Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott akkori szövetségi kapitánya

Hát igen, három évtized „odafenn” egy perc, de „idelenn”, az ember életében nagy idő. Hogyan is indult a párját ritkító sorozat? Gabora János, a korábbi népszerű focista, pincér, klubelnök, a gálák atyja idézte fel a kezdeteket:

– Az egyik karácsonyi szent­estét a somoskőújfalui családi házban, drága megboldogult szüleimnél töltöttük. Akkor vetette fel édesapám, hogy miért nem szervezzük meg újra a tarjáni pincér–zenész válogatottat. Attila öcsémmel megfogadtuk apu tanácsát, és – Botos Lacival hármasban – összehoztuk a fiúkat. Ma már kisebb sporttörténelmi tény, hogy az első Gabora-gálán, 1989. november 5-én csapatunk 10–7-re legyőzte a korábbi világválogatott Szűcs Lajossal és Novák Dezsővel felálló Fradi-öregfiúkat. A bevételből a gyermekvédelmi intézetet segítettük, mivel édesanyám ott dolgozott a konyhán. Akkor még nem gondoltam, hogy ilyen hosszú és sikeres sorozatot indítunk el ezzel.

Ám mégis az lett!

– Igen, mert Murányi Sándor, a mai Illyés Gyuláné iskola igazgatója rágta a fülem: nekik is rendezzünk hasonló gálát – folytatja. – Így 1991-ben elkezdődött a csillagok felvonulása olyan srácokkal, mint a pályája csúcsán lévő Pintér Attila, Urbányi István, Jónás Gyula, Tarlósi István, a bokszoló Botos Tibor, a rocksztár Póka Egon és Tátrai Tibor, akik elvarázsolták a közönséget. Ezután mindig nevesebb és nevesebb sportolókat tudtunk hozni.

Sok-sok mérföldkő is volt a Gabora-gálák történetében!

– A lelkesedéssel teli kezdetek után a tornák akkor pörögtek fel, amikor a Nógrád Volán Szabadidőközpont vezetője lettem – említi. – Horváth József akkori vezérigazgató magáénak érezte a jótékony célt, egymást érték a forró hangulatú sztárparádék. Eljött a klasszis Újpest a varázslatos Törőcsik Andrással, a győri aranycsapat Hannich Péterrel, a kispestiek Esterházy Mártonnal, a Videoton a Real Madrid otthonában győztes gólt szerző Májer Lajossal, a Tatabánya az 1978-as vb leggyorsabb gólját szerző Csapó Károllyal, de a Stécében pályára lépő Szojka Ferenc, Szalay Miklós, Básti István is megkapta a nekik kijáró tapsot.

A nagy áttörést a Ferencváros megjelenése jelentette!

– Igen, Nyilasi Tibor, Détári Lajos és társaik játéka tűzbe-lázba hozta a publikumot – emlékszik. – A népszerű „Nyíl” a góljain túl a háttérben nyújtott segítségével is érdemeket szerzett a gálák sikerében. Szintén nagy dobás volt a Pintér Attila-féle ifjúsági Európa-bajnok-válogatott játéka, akik a moszkvai siker óta itt álltak újra össze.

Aztán igazi világsztárt is üdvözölhettünk Salgótarjánban.

– Hatalmas élmény volt Lothar Matthäus játéka! – vágja rá. – Nem véletlen, hogy vastapssal jutalmazta a közönség a német világbajnok klasszist, aki akkor a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt.

A foci mellett más sportágak klasszisai, világ- és olimpiai bajnokai is feltűntek a színen.

– A sorozat az ökölvívó-válogatott játékával indult, amikor Kovács István, Erdei Zsolt, Botos Tibor, Szikora István és Alvics Gyula mutatta be futballtudását. Később a birkózó-válogatottban Sike András és Repka Attila is pályára lépett. A kajak-kenu válogatottban Gyulai Zsolt, Vajda Attila s a felejthetetlen Kolonics György is jeleskedett. Többször is itt volt a világ- és olimpiai bajnokok csapata, amelyben Fábián László, Martinek János, Berki Krisztián, Szilágyi Áron is focizott.

Aztán 2018-ban a világ leghíresebb csapatának örökifjú csillagai is megjelentek Tarjánban.

– A legnagyobb álmom valósult meg azzal, hogy a Real Madrid egykori klasszisai tették tiszteletüket a Gabora-gálán. A királyi gárda „obsitosai” között José Amavisca, Francisco Pavón, Victor Sánchez és Julio César személyében négy Bajnokok Ligája-győztest láthattunk, akik pompás játékkal örvendeztették meg a foci híveit.

S ha egy kis összegzést végzünk, szép számot kapunk: a 27 Gabora-gála során 85 millió forinttal támogatták a gyermekeket. Gabora János önzetlen jótékonysági munkáját Magyar Bronz Érdemkereszttel ismerték el.

Most viszont kényszerűségből megszakad a szép sorozat. A betegség nagy úr…

– Sajnálom, hogy le kellett mondanom a csapatok és a fellépni vágyó művészek szereplését – említi –, de a sors közbeszólt. Pedig Szopóczi Gábor barátom segítségével világklasszis csapatot hoztunk volna Salgótarjánba…

A gyógyulást azonban nem lehetett halasztgatni…

– A napokban sikeres műtéten estem át a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban, így újra bizakodom – folytatja. – Óriási köszönettel tartozom dr. Gál Sándor osztályvezető főorvosnak, dr. Bakos Sándor főorvosnak és a sebészeti osztály összes munkatársának a kiváló ellátásért, a gondos ápolásért, amelynek köszönhetően már ismét itthon lehetek a családom körében. Hosszú folyamat indult el, amely remélhetőleg a gyógyulásomig vezet. A sport megtanított arra, hogy ne adjam fel a küzdelmet. A szurkolóknak azt üzenem: találkozunk a 2021-es Gabora-gálán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában