nordic walking

2019.10.10. 06:50

Egyre népszerűbb a mozgás a nógrádi szeniorok körében

Pierre de Coubertint, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítóját idézve: a sport minden férfi és nő öröksége, hiánya semmivel nem pótolható. A Tarjáni Szabadidősport Klub jóvoltából nemcsak a fiatalok, de a szépkorúak is heti rendszerességgel mozoghatnak. Utóbbiak táborában egyre népszerűbb a nordic walking, azaz a botsport.

Palchuber Kinga

20190730 Székesfehérvár Hagyományteremtő szándékkal rendeztek Botra fel! címmel életmódnapot a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének tagjai múlt szombaton a Bregyóban. A Nordic walking (skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Nagy Norbert

A Tarjáni Szabadidősport Klub 2000-ben alakult azzal a céllal, hogy a szabadidősportot népszerűsítése a salgótarjániak körében.

– Változatos sportrendezvények szervezésével, tanfolyamokkal, sporttáborokkal és bemutatókkal segítjük elő az egészséges életmódra nevelést és az új sportágak felfedezését. A kezdetektől lehetőséget biztosítunk bárkinek, hogy edzéseinken, ingyenes túráinkon és nordic walking oktatásainkon részt vegyen – mondta Félegyházi Éva, az egyesület elnöke, aki hozzátette: két évvel ezelőtt támadt az ötlete, hogy az idősebbeket is jó lenne egy nagyobb csapatba szervezni.

– Gondolkodtam, mivel is tehetném vonzóvá a szépkorúaknak a klubot…Végül egy nordic walking oktatáson mutattuk meg nekik, hogy ezt a sportot mindenki megtanulhatja, és még szellemileg is képes feltölteni az embert! – mesélte Félegyházi Éva.

Ezt követően a nyugdíjasok klubja húsz fővel alakult meg, amely létszám jelenleg mintegy százig emelkedett. A tagok közül közel negyven szépkorú rendszeresen részt vesz a Salgótarján és környékén heti rendszerességgel életre hívott „északi gyaloglásokon”. – Miután mindenki elsajátította a botsport alapjait, elkezdtünk túrázni, s újabb és újabb csodáit fedeztük fel a megyeszékhely környékének. A kisebb kirándulások nagyon jótékonyan hatottak a tagokra, ugyanis voltak olyanok, aki már nehezen tudtak járni, most pedig már tíz kilométereket is vígan megcsinálnak! – hangsúlyozta az elnök, aki szerint az időskorúak a sport révén igazi közösséggé kovácsolódtak.

Az idősek már bátran csatlakoznak a nagyobb túrákhoz is, közösen eljutottak többek között a kazári riolittufához, a Medves-fennsíkra, a Somoskői várhoz és a Macskalyukhoz is. – A túrák alatt igény szerint meg-megállunk tornázni és átmozgatjuk az izmokat, majd folytatjuk utunkat. Egy nagyon jó csapat született, a tagok szeretettel várják egymást a találkozásokon, s többen már jógázni, úszni és táncolni is közösen járnak! – mondta Félegyházi Éva.

Nemcsak a sétát, hanem a szabadtéri tornaórát is kiválóan segítik a botok
Fotó: NMH

A klubelnök kiemelte: a Mi is gyaloglók vagyunk című projekt keretében négyszázezer forintot nyert a csapat arra, hogy minél tovább fejlessze kirándulásait és minél több szépkorút csábítson a közösségépítő sportra. – A pályázatnak köszönhetően ötven fővel eljutottunk a finn nagykövetségre is, majd együtt sétáltunk fel a Gellért-hegyre. A jövőben is folytatjuk a túrákat és nyársalásokat szervezünk, amelyhez ingyenesen bárki csatlakozhat! S mindeközben nemcsak mozgunk, de jól is szórakozunk! – emelte ki az elnök.

Mint mondta: a szabadidős sportok jótékonyan hatnak az idősek fizikai és szellemi képességeire, de az elmagányosodás kiváló ellenszere is a közös időtöltés. A mozgás fitten tartja a testet és csökkenti a káros egészségügyi mutatókat – például vércukor, koleszterin, túlsúly –, de a természet emberi szervezetre gyakorolt hatása is pozitív.

Élmény a mozgás a természetben

Igazi feltöltődést jelentenek a közös túrák és a szabad ég alatt végzett torna. Ponyi Editnek a botsport a test és a lélek egységét jelenti. Mint mondta: a túrák nem csupán az állóképességét és az izomerejét növelik, de közben rengeteget is nevet a csapattal. E sportág másik szépségeként emelte ki, hogy mozgás közben minden alkalommal gyönyörködhet a csodálatos környezetben is. – Ez a kis közösség visszaadta a mozgás örömét, a fizikai erőnlétemet és a vidámságomat! Nélkülük a betegségem biztosan letört volna… – tette hozzá Balogh Gézáné. Melichercsik Jánosné pár hónapja csatlakozott újra a csapathoz: élvezi a közös perceket, mert a megszokott útvonalakon kívül új helyszíneket fedeznek fel. Meglátása szerint az egészsége megőrzésében is nagy szerepet játszik a közös mozgás és a természetközeli séták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában