tájfutás

2019.08.22. 14:22

Fejsérülés miatt adta fel a vb döntőt a tarjáni tájfutó

A nemzeti csapatváltó küzdelmekkel befejeződött az idei, Norvégiában megrendezett felnőtt tájékozódási futó világbajnokság.

Gösswein Csaba sérülése miatt feladta a versenyt

A 48 országból nemzeti kvóták alapján érkezett 300 versenyző között 3-3 magyar férfi és női versenyző próbálta meg felvenni ellenfeleivel a küzdelmet. Az új hazai szakvezetésnek már az elutazás előtti héten komoly gondot jelentett, hogy két pécsi versenyző lemondta a vb-n való szerepelést, így helyettük két Salgótarjáni Donyay-sportoló, Goldmann Júlia és Gösswein Csaba került az utazó keretbe.

A közelmúltban a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) döntése értelmében évenként más-más versenytávon küzdenek meg egymással a versenyzők a vb-címekért.

Gösswein Csaba sérülése miatt feladta a versenyt

Norvégiában középtáv, normáltáv és 3 fős nemzeti csapatváltó várt a versenyzőkre.

Az első versenyszámban – középtávon – három selejtező futamot bonyolítottak le, ahol férfiaknál Gösswein Csaba legjobb magyarként a 14. helyen került döntőbe. Nőknél klubtársa a kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkező Goldmann Júlia az I. futamban a 26. helyen végzett, így nem tudta kiharcolni a döntőbe kerülést.

A döntőben Gösswein Csaba rendkívül balszerencsésen versenyzett. A táv közepéig az előkelő középmezőnyben futott, miközben a 14. ellenőrző pont után a köves terepen nagyot bukott, beverte a fejét, de ekkor még nem adta fel küzdelmet. Az egyre jobban vérző seb és szédülése miatt azonban gyorsan a verseny feladására kényszerült. A célban kapott elsősegélynyújtást követően a közeli kórházba szállították, ahonnan szerencsére még aznap este a magyar csapat szállására engedték. A szerencsétlenül járt tarjáni futó jól van, nincs komolyabb problémája, de a normáltávú döntőben és a csapatváltók versenyében már nem állhatott rajthoz.

Normáltávon nőknél Goldmann Júlia az 57. helyezést szerezte meg.

A vb záró számát a látványos csapatváltó küzdelmét a Mork Golfpálya környékén rendezték meg. Az addig kellemes időjárás elromlott a verseny alatt végig esett az eső.

Csapatváltóban férfiaknál nem kis meglepetésre a magyarok első futója Bakó Áron néhány másodperc hátránnyal a legjobb hat között érkezett célba. Ezután Liszka Krisztán futott ki a terepre, de ő rendkívül rossz napot fogott ki, végül jelentősebb időhátrányt szerezve a 25. helyen ért célba. Gösswein fejsérülése miatt a magyar válogatott egyik segítője Morandini Viktor ugrott be harmadik futóként a küzdelembe, aki végül a 26. helyen ért célba.

Nőknél Sárközy Zsófia (24.) Goldmann Júlia(25.) helyen váltott, miközben a befutóember Morandini Hanga 23. helyen hozta be a célba a magyar csapatot.

Címkék#téjfutás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában