művészi teremkerékpár

2019.02.10. 11:22

Trükkjeikkel világszerte letették névjegyüket a romhányi teremkerékpárosok

Az elmúlt húsz évben sokan elkezdték a művészi terem-kerékpározást Magyarországon, ám nagy versenyzői létszámról még mindig nem beszélhetünk. A sporttal először 1994-ben találkozhatott a hazai közönség egy Komárom-Esztergom megyei tanárnő jóvoltából, majd az ottani sportszövetségen keresztül Baj község és Worms városa testvérvárosi kapcsolatával megteremtették a terem-kerékpározás alapjait. Ezt követően Kovács Balázs edző 1998-ban megyénkben egyedüliként vállalkozott a látványos sportág népszerűsítésére.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– Több mint húsz éve annak, hogy a főiskolai csoporttalálkozómon egy komáromi „kollégám” felkeltette az érdeklődésemet a művészi elemekkel átszőtt sport iránt. Hihetetlen volt, hogy Nyugat-Európában már 110 éves múltra tekint vissza a terem-kerékpározás, míg hazánkban máig gyermekcipőben jár… – kezdte Kovács Balázs, aki Tatán és Csehországban tapasztalta meg először testközelből, hogy a sportág szerelmesei miként ötvözik a kétkerekű hajtásának élményét az akrobaták ügyességével.

Ezután az egyik német klub Romhányban tartott nagyszabású bemutatót, ami meghozta a helyi gyerekek kedvét a terem-kerékpározáshoz.

– Akkor hetven jelentkezővel megalakult a Romhány SE művésziteremkerékpár-szakosztálya. S bár két hónap alatt a felére morzsolódott a létszám, a kitartóbbakkal egy év alatt eljutottunk az első magyar bajnokságra, ahonnét bronzéremmel tértünk haza… – emelte ki az edző.

Varga Csaba a csapat, sőt hazánk egyik legkiemelkedőbb férfi versenyzője
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Az első siker után pedig nem volt megállás, így a Romhány SE jelenleg is 26 tehetséges – különböző korosztályú – fiatallal hódítja a hazai és nemzetközi parkettákat. A nógrádi kerékpárosok több mint kétszáz magyar bajnokságon hagyták ott névjegyüket az elmúlt húsz évben, de Szlovákiában, Csehországban, Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Ukrajnában és Svájcban is rendre visszatérő versenyzőknek számítanak.

– A legjobb eredmények között említeném a világbajnoki ötödik helyünket, illetve a junior Európa-bajnokság bronzérmét. Tavaly mintegy húsz nemzetközi versenyről tértünk haza szép eredményekkel: mások mellett a svájci Európa-bajnokságról és a prágai Világkupáról is. Emellett a kelet-közép-európai országok számára kiírt csapatversenyen kétszer az első és kétszer a második helyen végeztünk. A tavalyi világbajnokságon pedig a romhányi Varga Csaba kilencedik, a bánki Hugyecz Zsófia pedig a tizenötödik helyen végzett – hangzik az összegzés.

Kovács Balázs hetente háromszor edzi tanítványait a művészi elemek elsajátítására.

– A srácok nagyon szorgosak, egy-egy komolyabb verseny előtt a hétvégéjüket is beáldozzák a gyakorlásért. A terem-kerékpározás előnye, hogy mindig lehet valami újat tanulni, s ezek a sikerélmények önbizalmat is adnak a gyerekeknek – zárta szavait Kovács Balázs, aki szerint már 7–8 évesen érdemes elkezdeni a terem-kerékpározást.

Hugyecz Zsófia már az első pillanatban beleszeretett a látványos sportágba
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A 24 éves Varga Csaba a próbán sem rejtette véka alá tökéletes egyensúlyérzékét: mozdulatai láttán nem meglepő, hogy a csapat, sőt hazánk egyik legkiemelkedőbb férfi versenyzője.

– A versenyek sok tapasztalatot adnak, amit már nem lehet helyettesíteni az edzésekkel. Immár 14 éve kerékpározom, s mivel mindig szerettem feszegetni a határaimat, így élvezet volt a nehéz elemek tanulása is. A legbüszkébb a 2018-as világbajnokságon elért 9. helyemre vagyok, de minden versennyel egy kicsit több leszek. A kerékpározás gyerekkorom óta a lételemem, enélkül nem tudnék létezni. A munkám mellett is örömmel visszajárok az edzésekre, hiszen versenyszerűen a jövőben is szeretném folytatni a sportot. Nekem ez egyet jelent a szabadsággal… – hangsúlyozta Varga Csaba.

Az egyesület tagjai közül a 20 éves Hugyecz Zsófia is kiemelkedik trükkjeivel, s azokat megkoronázandó versenyeredményeivel.

– Már az első pillanatban beleszerettem ebbe a látványos sportágba, hatéves korom óta le sem lehet robbantani a bicikliről. Nem könnyű egy-egy trükköt megtanulni, de az alapelemek után már nem nehéz ráérezni az ízére. A legbüszkébb a világbajnoki 13., és az Európa-bajnoki 8. helyezésemre vagyok. A nemzetközi versenyeken jól érezhető, hogy miben kell még fejlődnöm. Nagyon sokáig szeretnék még kerékpározni, s remélem, hogy a gyerekeimnek is megtaníthatom majd a színes mozdulatokat! – mondta mosolyogva Hugyecz Zsófia.

A Romhány SE idei versenynaptára is szépen betelt már: a szezont február elején Tatabányán indítják, míg márciusban Romhány ad otthont a Rákóczi Kupának. Emellett többek között Prágában, Tatán, Bajon, Wormsban, Tar­do­son, Me­rel­be­kén, Gelspolsheimben, Gútán, Nagy­be­re­gen, Bokodon, Erlenbachban és Baselben is összemérik ügyességüket az idegen nemzetek művészi kerékpárosaival.

A felnőtt korosztály tagjai (balról): Bagyinszki Lili, Bozsó Bence, Sági Alexandra, Somlyai Dorina, Hugyecz Zsófia és Varga Csaba
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Nehéz és látványos elemek gyarapítják a versenypontot

A művészi terem-kerékpározás elsősorban a német nyelvű országokban terjedt el leginkább, de Csehországban is nagy múltja van az olykor lélegzetelállító elemekkel átszőtt sportágnak. A megmérettetéseken az elemek szépsége és nehézsége pedig egyaránt kulcsfontosságú. A versenyzők előre megadnak egy meghatározott pontértékű produkciót különböző nehézségű elemekkel, amelyet a zsűri az alapján pontoz, hogy mennyire sikerült hibátlanul teljesíteni a vállalt elemeket a rendelkezésre álló öt perc során. A mutatványok a versenyzőktől egyensúlyérzéket, koncentrációt és bátorságot is kívánnak. Egy kormány-nyereg állás – egyik láb a kormányon, másik az ülésen – mintegy másfél év alatt elsajátítható, ha valaki igazán elkötelezettje a sportnak. A tehetségeknek sokszor a pénzbeli forrás hiánya okoz nehézséget, hiszen egy komolyabb kerékpár vételára 1500–2500 euró között is mozoghat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában