mezei futás

2018.11.09. 13:52

Visszakerül az atlétika térképére Salgótarján

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) két kiemelt programjának keretében rendeznek nagyszabású mezei futóversenyt a Tóstrandon, november 24-én.

B. L.

Fotó: Bakos László, NMH

A Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) évek óta rendszeres résztvevője a kiemelt utánpótlásprogramként működő Sport XXI-nek, tavaly ősszel a versenysorozat egyik állomását is a megyébe tudták hozni. A mezei viadal annyira elnyerte a résztvevők és a szövetség tetszését is, hogy idén felkérték a klubot, adjanak helyet a Mezei Liga egyik fordulójának is. A salgótarjáni önkormányzat által is támogatott rendezvényen így ezúttal nem csupán a 9–12 évesek, hanem az idősebbek is futócipőt húzhatnak, összesen tíz futamot rendeznek majd a nap során.

A verseny komolyságát jelzi, hogy a helyszínen nem is lehet nevezni, csupán sportegyesületek delegálhatnak futókat.

A Sport XXI-ben változás a tavalyi évhez képest, hogy ezúttal nem csupán a régió legjobbjait várják, hanem területtől függetlenül nyílt a nevezés. A korosztályok pedig az előző évi versenytől eltérően egyéniben küzdhetnek meg egymással.

A kisebbek a horgásztó környékén fognak körözni, míg az idősebbek a strand területén is megtesznek majd egy hurkot.

A pénzdíjas ligasorozatban is rendszeresen indulnak a SAC legjobbjai, sőt, a tájfutásból ismerős Maglányok az összetett értékelésben is jól teljesítettek. A salgótarjáni futamra nem csupán Máté Csaba és Kadlót Zoltán indítja majd a legjobbjait, de a klub utánpótlásáért felelős Mrakics Nikolett és a balassagyarmati Dózsa csoportot vezető Körmendy Nikolett is szép számban indít versenyzőket. A klub igyekszik összefogni a térség legjobbjait, így Sramkó Tibor tájfutóit és Szuhán Attila triatlonosait is SAC-os színekben indítják majd. A tájfutók és a hegyikerékpárosok egyébként a lebonyolításba is besegítenek, illetve a rendezésben a tapasztalt gödöllői atléták is közreműködnek majd.

Eddig megfelelő pálya hiányában leginkább mezei futásban jeleskedtek a salgótarjániak, akik országos bajnoki címekkel és diákolimpiai aranyakkal bizonyítottak már. Nagy múltja van a szakágnak Salgótarjánban, a kétszeres olimpikon Mecser Lajos például 11-szer is mezei ob-t tudott nyerni, a közelmúltban Barta Luca és Bartkó Virág nyakába került arany.

A szervezőktől megtudtuk, hogy óriási megtiszteltetés a felkérés, de szintén nagyon fontosnak tartják, hogy országos szintű versenyt tudtak a városba hozni, és egy megfelelő létesítmény megléte esetén is nagy esély nyílna arra, hogy egy rangos pályaversenyt is rendezhessenek.

A 2018/19-es ligaszezon egyébként nemrég kezdődött, Békéscsabán egy SAC-os indult. A korábbi ARAK-os Klis Krisztián a 13 felnőtt férfi között a kilencedik lett 23:10 perces idejével.

A salgótarjáni futam előtt még egy állomást rendeznek, Nemesvámosra több salgótarjáni is elutazik majd. A tavaszi, negyedik forduló után a kecskeméti országos bajnokság zárja majd a szezont.

A versenyről további részleteket az esemény Facebook-profilján lehet találni.

Kiemelt fotónkon: A tavalyinál nagyobb lesz az idei verseny – Fotó: B. L.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában