Labdarúgás

2018.08.01. 14:43

A 96 éves mátranováki labdarúgó-egyesület hanyatlása és bukása

A Mátranováki VSC felnőttegyüttese 96 év után, nem indul a 2018/19-es labdarúgó megyei bajnokság egyik osztályában sem.

NMH összeállítás

1922-ben alakult meg a mátranováki bányatelepen az első Novákhoz köthető egyesület, majd a faluban is megalakult a labdarúgó-szakosztály egy évvel később. 1952-ben egybeforrt a két csapat és Mátranováki Bányász SE néven közösen folytatták. Az egyesület régóta egyik, legmeghatározóbb indulója volt a megyei labdarúgásnak. A gárda 1966-tól szerepelt a megyei bajnokságban, amelyben többször is kitűnő eredményt könyvelhettek el. Többek között az 1970/71-es bajnoki aranyérmet követően, két évig az NB III. Északi csoportjában nevezhettek, továbbá olyan csapatok ellen léphettek pályára – Miskolci Bányász, Pap József SE, Rudabánya, Trencsényi SE –, akik ezekben az években kimagaslóan teljesítettek.

Ekkor még az érdeklődés is jóval magasabb volt, hiszen 1971 őszén az első hazai bajnoki mérkőzésre, mintegy 1100 ember – az elmúlt év tavaszi idényének hat hazai mérkőzésén, összesen 350-en tették tiszteletüket – látogatott ki.

A mátranováki gárda második kiemelkedő eredménye, amikor Bukrán Csaba vezérletével nyertek szintén megyei bajnokságot, amelyet követően egy évig szerepeltek a magasabb osztályban.

Legutóbbi emlékezetes szereplésük a 2015/16-os szezonban volt, amelynek végelszámolásakor a második helyen végeztek a megyei I. osztály pontvadászatában. Ekkor a Stark János vezette együttes sok mérkőzésen megállíthatatlanul teljesített, továbbá a támadójuk Pál Gergő lett a szezon gólkirálya. A mátranováki emberek erre mondják: „De szép is volt”.

Több igen jó szakember irányította már a Mátranovák csapatát az elmúlt majdnem száz évben, többek között Szomszéd Ádám, Gáspár Mihály, Répás Béla. Lehetséges még most is lennének hasonlóan jó edzők, csak már nem lenne kiket irányítaniuk.

Az 1997/98-as szezonban bajnoki aranyérmet nyert mátranováki csapat, Archív fotók: NMH

Az elmúlt két szezont már mondhatjuk a novákiak hanyatlásának, hiszen az elmúlt szezont megelőzően már közel állt a megszűnéshez az egyesület. Ekkor Kisbali Gábor és Oláh Béla mentette meg a gárdát, az ők hathatós vezetésével sikerült csak egy „csapatot” összerakni a bajnokság kezdete előtti hetekben, napokban.

A 2017/18-as bajnokságban Forgó Péter minden szakmai tudásával próbálta összerántani a játékosokat, de ekkor már ez is kevés volt. Megváltozott az elmúlt években a játékosok hozzáállása is, hiszen edzésre nem jártak és voltak olyan mérkőzések, amelyre hirtelen jött elfoglaltságuk miatt nem látogattak el a labdarúgók. Ennek köszönhetően az utolsó fordulókban már csak egy kezdőcsapatnyi játékos állt Péter rendelkezésére, a zárófordulóban pedig már annyi sem.

A nyáron több meghatározó játékos eligazolt, a szponzorok visszaléptek és más támogatások is csökkentek, ezek fényében az egyesület úgy határozott, hogy a felnőttcsapat nem indul a következő szezonban. A vezetők szerint ezt így nem szabad és nem is lehet tovább csinálni, még ha a sportszerető nováki szurkolóknak ez fájó is 96 év elteltével, hiszen nem ezt érdemelték volna.

Az összeállításunkban nyújtott segítségéért köszönetet mondunk Gecse Istvánnak, aki mellesleg a lapunknak hosszú éveken keresztül juttatta el a mátranováki gárda hazai mérkőzéseinek tudósítását.

 

Kiemelt fotó: A dobogó legfelső fokán végzett az elszámoláskor a Mátranovák együttese az 1970/71-es szezonban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában