Fotóklub

2024.05.25. 11:25

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a salgótarjáni fotóklub

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület a közelmúltban Salgóbányán, a Geocsodák Háza nagytermében tartotta meg a 2023-as esztendő munkáját összefoglaló, értékelő közgyűlését. E rendezvénynek különös jelentőséget adott, hogy a fotóklub az idén ünnepli alapításának hatvanadik évfordulóját.

Csongrády Béla

Homoga József díjakat is átadott

Forrás: Beküldött

Bizony nem kevesebb mint hat évtized telt már el azóta, amikor az egykori acélgyári fotóklub három tiszteletre méltó tagja – Brunczel Tibor, Koós Pál és Veres Mihály kezdeményezésére – létrejött a Nógrád Megyei Fotóklub. Az alapvető céljuk az volt, hogy a térségben élő fotográfusokat, fotós csoportokat összefogják és segítsék szakmai tevékenységük mind színvonalasabb kibontakoztatását. Elhatározásuk időtállónak bizonyult, tevékenységük folyamatossá vált. 

fotóklub, Salgótarján
Fennállása hatvanadik évfordulóját ünnepli a salgótarjáni fotóklub
Forrás: Beküldött  fotó

Rengeteg kiállítást is rendezett a fotóklub

1970-ben a József Attila Művelődési Központban létrehozták a fotógalériát, ahol mostanáig immár több mint öt és fél száz kiállítást sikerült megrendezniük. 2005-ben egyesületté alakultak, és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének a tagszervezeteként bekapcsolódtak hazánk fotós életének a vérkeringésébe. A néhány tucatnyi klubtag aktivitása alapján természetesnek tekinthető, hogy a fotóklub tevékenysége szervesen beépült a szűkebb tájhaza, Salgótarján, s egyáltalán Nógrád kulturális, szellemi életébe is. Ezt számos elismerés, illetve kitüntetés is bizonyítja. 

Mozgalmasra sikeredett az elmúlt esztendő is 

Ebbe a folyamatba minden nehézség – például az energiaköltségekkel való takarékos gazdálkodás követelményei – ellenére illeszkedett a 2023-as év is, amelyről a közgyűlésen a város egyik díszpolgára, Homoga József elnök – aki Koós Pál halálát követőn 1982 óta látja el ezt a választott funkcióját – tartott szóbeli beszámolót. Ezt megelőzően tisztelettel megemlékeztek újabb veszteségükről, az elmúlt évben eltávozott pártoló tagjukról, Szemes Béláról. 

Homoga József elmondta: a fotógalériában nyolc kiállítás volt, de rendeztek fotótárlatokat úgymond kihelyezett helyszíneken – például a Balassi Bálint Könyvtárban, a Baglyaskő Galériában, az egészségügyi szakközépiskolában, illetve a zeneiskolában is. Tavaly augusztusban is kiemelten kezelték a magyar fotográfia napjáról való megemlékezést. A kiállításrendezések mellett a heti klubfoglalkozásokon rendszeresek voltak a tagok látványos diavetítései, digitális bemutatói, szakmai előadásai. 

Dr. Agócs Józsefhez került az egyesület vándordíja 

A beszámoló kiemelten foglalkozott a pályázatokkal, annál is inkább, mert az azokon elért eredmények alapján alakul ki az a pontverseny, amely dönt az elmúlt esztendő kiemelt díjazottjairól. Az összegzés azt mutatta, hogy 2023-ban a harmadik helyen – ötvenhét ponttal – Homoga József végzett, második lett hetvenhárom egységgel Földi Tímea, míg a győztesnek, dr. Agócs Józsefnek nyolcvan pontot sikerült elérnie. Ez azt jelenti, hogy egy esztendeig az ő tulajdonába került a vándordíj. 

Előretekintettek 

A számvetés végén már előre is tekintettek, hiszen megfogalmazták az idei esztendő legfontosabb teendőit. Ezek sorában továbbra is kiemelt feladatot képez a fotógaléria működtetése, amely május 23-án, azaz tegnap jutott el immár az 542. kiállításhoz. Ezen egy határon túli vendég, a rózsahegyi Lubica Janecová mutatkozik be Emberek címmel. Ez az alkalom tovább erősíti ezen szlovákiai fotóklubbal már évek óta eredményesen működő szakmai és emberi kapcsolataikat. 

A 2024-es tervek egy része az elmúlt hónapokban már meg is valósult, de az év során további fotópályázatokat is kiírnak. Terveznek fotótúrákat, részt vesznek a fotóművészek észak-magyarországi szemléjén, amelyet immár 54. alkalommal rendeznek meg, s ezúttal a forgórendszer szerint Miskolc lesz a házigazda. Ebben az évben is gazdag programot terveznek összeállítani a magyar fotográfia napjának ünnepére. S mi sem természetesebb, hogy az idei esztendő több vonatkozásban is érinti az 1964-ben megalakult fotóklub hatvanadik évfordulóját. A jubileumra többek között a kivételes alkalomhoz méltó katalógust is kívánnak majd megjelentetni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában